ciasta

Marwitkowe ciasto marchewkowe – zdrowa słodycz

20 września 2015

5 komentarzy
Na ciasto marchewkowe już dawno miałam ochotę, ale w lecie lepiej cieszyć się sezonem owocowym 😉 Teraz przy okazji nowej akcji stwierdziłam, że to najlepsza okazja i zabrałam się za pieczenie marchewkowca. Jeszcze kilka lat temu sobie nie wyobrażałam połączenia ciasta z marchewką, ale to naprawdę strał w dziesiątkę i polecam wszystkim niedowiarkom 🙂 Ciasto jest upieczone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i gryczanej, ale mimo wszystko wyszło bardzo puszyste. Orzechy, marchewka, cynamon… Jesień można jakoś przetrwać z takim połączeniem 😉

Marwitkowe ciasto marchewkowe

1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 opakowanie Marwitek (150 g)
1/2 szklanki ksylitolu
2 łyżki naturalnego miodu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki mleka
Marwitki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać starte marchewki, mielone orzechy, miód, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem.
Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit


Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *