bezglutenowe | wegetariańskie

Kokosowo – kukurydziane bajgle z kremowym serkiem (bezglutenowe, bez cukru, bez jajek)

25 lutego 2017

34 komentarze
Dzisiaj będzie jeszcze w klimacie karnawału, może trochę „pączkowo”, ale zdecydowanie nie tłusto 😉
Wracając do poprzedniego wpisu, nadal zachęcam do wsparcia akcji #kuchniazpazurem, wystarczy kliknąć w banerek poniżej 🙂 

Przepis na te bajgle autorstwa Bożki pojawił się niedawno na facebooku Bezbolesne Usuwanie Cukru i czytając składniki już wiedziałam, że będę musiała ich spróbować. Lubię korzystać z mąki kokosowej, bo można wyczarować z niej wiele różności. Musiałam jedynie wyposażyć się w mąkę kukurydzianą – nie chciałam nic zepsuć, ale pewnie kolejnym razem wypróbuję też inne rodzaje mąk, bo czuję, że mogą wyjść równie pyszne bajgle 🙂 Zachęcam do spróbowania, bo ciasto jest całkiem plastyczne, chociaż trzeba uważać, bo trochę się kruszy. Jak zwykle bez dodatku cukru – ja użyłam płaskiej łyżki erytrolu, przez co bajgle mają drobne, zarumienione kropki i sypkiego ekstraktu ze stewii. Dla niektórych osób plusem może być też brak jajek i tłuszczu w przepisie 🙂

Kokosowo – kukurydziane bajgle z kremowym serkiem (bezglutenowe, bez cukru, bez jajek)
1 opakowanie (40 gram) budyniu w proszku bez cukru 
60 g mąki kokosowej
50 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżka erytrolu
1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
1 łyżeczka sody
200 g gęstego naturalnego serka
sok z połówki cytryny
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie najlepiej za pomocą widelca. Ciasto jest dość gęste ale lepkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki kokosowej. Ciasto podzielić na 8 części. Zwilżonymi wodą dłońmi formować wałeczki i zlepiać je w „oponki”, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, gdyż urosną.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


34 komentarze
  1. Super przepis – spróbuję zrobić, tylko zamiast mąki kukurydzianej użyję pszennej graham – czuję, że gluten ograniczy trochę tę kruchość 🙂

    1. Możesz spróbować 🙂 Ale z kruchością tak źle nie jest, jedynie przy formowaniu trzeba trochę uważać. Po upieczeniu jest ok, nie rozpadają się, mają chrupiącą skórkę i miękki środek 🙂

  2. Ciasteczka wydają się lekkie, a przepis w sam raz dla osób preferujących zdrowe słodkości. Bardzo fajna opcja dla zwolenników domowych, niezbyt ciężkich słodyczy. Dodaję do swojego wirtualnego notatnika kuchennego.

  3. Bajgle rewelacyjne. A ja już zapowiedziałam, że na następny rok bojkotuje Tłusty Czwartek. Nawet te najlepsze pączkarnie robiły masówkę i jakość tych pączków zmniejszyła się okropnie. Może przyjdzie pora na zrobienie czegoś samemu. Szkoda tylko, że świeto wypada w środku tygodnia!

  4. Chce zrzucić trochę kilogramów, niestety jak tylko słyszę słowo dieta od razu sięgam po słodycze. Szukam takich przepisów na słodkości, które zastąpią mi słodycze. Przepis na bajgle wypróbuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *