wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem

21 marca 2017

23 komentarze
Do tej pory, piekąc chleb eksperymentowałam głównie z dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych „chrupaczy” w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie 🙂 Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe, że też ma to sens, ale taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych.

Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem

450 g mąki żytniej razowej
180 g ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki błonnika witalnego 
2 łyżki pestek dyni
350 g zakwasu żytniego
340 g ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


23 komentarze
  1. Ależ smacznie wygląda. Ja mam problem z kupowaniem mąki, a maży mi się taki chcleb. Szukm mąk żytnirj i innych w marketach i małych sklepach, ale nie ma nigdzie. Przepis zapisuje i dodaje do obserwowanych, Widzę tu dużo cikawych przepisów

    1. Ja najczęściej korzystam z mąki żytniej razowej Melvit, ale można też kupić w Lidlu lub Biedronce (są drobniej zmielone, ale też pełnoziarniste) 🙂

  2. Ja akurat nie piekę chleba, ale jest on jednym z ważniejszych składników mojej diety. Tak jak Ty uważam, że warto, żeby w chlebie były ziarna. A od ok 3 lat jem chleb orkiszowy, który działa krwiotwórczo (pomógł mi w mojej anemii).

    1. Woda i mąka żytnia razowa w równych proporcjach (najlepiej 0,5 szklanki wody i tyle samo mąki) do słoika i codziennie przez 3-4 dni dodawać do tego "roztworu" taką samą ilość mąki i wody. O tej samej porze, przykryć sobie słoik bawełnianą tkaniną i np. czymś przewiązać. Może kiedyś zmobilizuję się i zrobię o tym wpis, ale tak naprawdę instrukcji wszędzie jest pełno 😉

  3. Jakie piękne zmiany na blogu…. ten cudowny nagłówek z kocimi łapkami, zdjęcia i ogólnie cały wygląd…… Jest przepięknie Wykonałaś kawał ciężkiej pracy, ale się opłacało ;)♥

    Chlebek z pewnością smakuje wyśmienicie – nie ma to jak domowe pieczywo 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *