ciasta | wegetariańskie

Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową

2 kwietnia 2017

35 komentarzy
Wiosna chyba już w pełni, na zewnątrz 20 stopni, wszyscy ruszają do ogródków i mycia okien 😉 Zaczął się kwiecień, do świąt już niewiele czasu, a pewnie część z was wciąż szuka inspiracji na słodkości.
Wczoraj premierę miał kolejny, czwarty już numer internetowego magazynu z bezcukrowymi inspiracjami Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety. Dziewczyny jak zwykle wykonały mnóstwo pracy i stworzyły zbiór świetnych inspiracji w klimacie świątecznym. W aktualnym numerze znajdziecie też moją propozycję – przepis na lekkie, biszkoptowe ciasto z malinową nutą 🙂 Bardzo mi miło być częścią tego wspaniałego projektu! 🙂

Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową
tortownica 26 cm
Ciasto:
5 jajek
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru (64 g)
1/4 szklanki ksylitolu
1/4 szklanki erytrolu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i budyń przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol i erytrol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. 
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Krem:
1 opakowanie serka ricotta (250 g)
200 g gęstego jogurtu
4 łyżki ksylitolu
1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
2 listki żelatyny
2 łyżki mleka skondensowanego
do nasączenia blatów: 1-2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii, kilka łyżek przegotowanej wody
domowa konfitura bez cukru (pigwa-malina, malinowa)
do dekoracji: sproszkowane liofilizowane maliny lub malinowy batonik Frupp, siekane migdały
Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę, dodać jogurt i zmiksować ze sobą. Żelatynę namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie. Przełożyć do niewielkiego naczynia, dodać mleko skondensowane i rozpuścić w kąpieli wodnej (nie gotować!). Zmieszać z niewielką ilością masy, a następnie połączyć z pozostałą częścią kremu. 
Biszkopt podzielić na 3 równe części, jeden z blatów nasączyć roztworem ekstraktu z wodą i posmarować konfiturą. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć blat i wyłożyć krem, zostawiając część masy na dekorację wierzchu ciasta. Wyrównać i przykryć ostatnim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wygładzić. Brzeg ozdobić siekanymi migdałami, a środek oprószyć pudrem malinowym.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


35 komentarzy
  1. Pychotka! Wizualnie wygląda świetnie! W końcu spróbowałam pierwszy raz serka ricotta – jest pyszny! Choć robiłam go sama, więc te sklepowe mogą nieco różnić się smakiem 🙂

  2. Biszkopt to ciasto które nigdy mi nie wychodziło, ale dzięki Twojemu przepisowi zostałam zmotywowana, by nieco potrenować i to zmienić 😀 wygląda genialnie! a ten puder malinowy skradł moje serce <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *