ciasta | wegetariańskie

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru)

9 kwietnia 2017

29 komentarzy
Niedawno odkryłam pasternak. Co prawda nie było to słodkie, tylko wytrawne, ale bardzo mi smakowało w połączeniu z dynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem mógłby wyjść nieźle. Okazało się, że to faktycznie był świetny pomysł, bo wszystkim ciasto zasmakowało, a nawet było… Lepsze niż marchewkowe 🙂 Bardzo delikatne, mimo pełnoziarnistej mąki orkiszowej jako bazy. Bez dodatku pszenicy, bez cukru. Wyszło naprawdę słodkie, ale to chyba też zasługa samego pasternaku, który jest lekko słodkim warzywem korzeniowym. Im więcej próbuję, tym bardziej zadziwia mnie wykorzystywanie warzyw w wypiekach. Na pewno nie skończy się na tym cieście 😉 Ten przepis bardzo, bardzo polecam! 🙂

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki jaglanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
300 g pasternaku (waga po obraniu)
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
5 łyżek mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki ksylitolu
1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
1 łyżka syropu daktylowego
3 jajka
1/3 szklanki oliwy
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
Pasternak zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach. Dodać starty pasternak, mielone orzechy, syrop daktylowy, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę z pomarańczy, stewię. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem, posypane siekanymi orzechami włoskimi.
Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


29 komentarzy
  1. Ja także uwielbiam ciasta marchewkowe 🙂 Pasternak dobrze znam i jadam najczęściej w zupie, ale takiego wykorzystania to jeszcze nie widziałam 🙂 Świetny pomysł, a ciacho wygląda przepysznie! Musze kiedyś spróbować, skoro piszesz że jest nawet lepsze od marchewkowego 🙂

  2. Na pewno wypróbuję. Marchewkowe uwielbiam, to pasterniakowe na pewno też. Szczególnie, że jest to moje ulubione warzywo korzeniowe 🙂

  3. Szczerze mówiąc, nawet nie miałam pojęcia co to jest pasternak. Idę o zakład, że nie poznałabym go na sklepowej półce. Marchewkowe ciasto polubiłam niedawno, więc to na pewno też by mi przypadło do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *