bezglutenowe | wytrawnie

Karmazyn z warzywami na parze

6 maja 2017

13 komentarzy
Dzisiaj będzie w klimacie morskim i jednocześnie kolorowym. Na tę rybę natknęłam się dopiero niedawno i spróbowałam jej w wersji wędzonej. Nie znałam jej wcześniej, więc była to dla mnie zupełna nowość. Okazała się bardzo dobra, więc kiedy zobaczyłam ją świeżą, postanowiłam spróbować przyrządzić w prostej fit wersji na obiad. Tak jak lubię – na parze, z niewielką ilością przypraw i dodatkiem warzyw. Polecam wszystkim lubiącym ryby, bo karmazyn jest naprawdę smaczny 😉

Chciałam was też zachęcić do polubienia fanpage’a Fitkota. Byłoby miło mieć do kogo kierować posty 😉 Jestem też na instagramie 🙂

Karmazyn z warzywami na parze
ok. 250 g karmazyna (tusza)
1 niewielki batat
brokuł
sól
pieprz
olej kokosowy
koperek
ostra papryka
sok z cytryny
Rybę oczyścić. Przełożyć do naczynia do gotowania na parze, doprawić pieprzem i koperkiem. Batata obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki. Warzywa umieścić w osobnym naczyniu do gotowania na parze. Batata posypać ostrą papryką. Wszystkie składniki gotować na parze przez 25-30 minut. Przed podaniem posypać szczyptą soli i polać olejem kokosowym. Rybę dodatkowo skropić sokiem z cytryny.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


13 komentarzy
  1. Nawet w czasach, gdy jadłam mięso nie słyszałam o takiej rybie, no a teraz to już nie spróbuję. Ale batata bym zjadła 🙂

  2. Nie jadłam nigdy tej ryby i nawet nie widziałam jej w sklepie 😀 Ale ostatnio mam taką olbrzymią ochotę na rybę, że chętnie bym taką zjadła <3

  3. Widziałam u nas w markecie taką rybe, ale jeszcze jej nie kupowałam. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Danie prezentuje się super. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *