wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Mieszany chleb razowy na zakwasie

14 lipca 2017

6 komentarzy
Dawno nie było tutaj wpisu z serii „domowa piekarnia”, więc chyba czas to zmienić 😉 
Zaczynałam od pieczenia razowych, ciężkich chlebów z mąki żytniej, ale stopniowo wprowadzałam też inne rodzaje mąk i z nimi wypieki stawały się często trochę lżejsze. Struktura środka dzięki użyciu mąki orkiszowej jest zupełnie inna i odpowiedziany za to jest gluten. Z kolei jaglana odciąża chleb i przez to ładnie wyrasta, a w smaku wypiek jest nieco lżejszy. Jak zwykle chleb jest z dodatkiem ziaren i nasion, bo takie właśnie najbardziej lubię 🙂
Mieszany chleb razowy na zakwasie
360 g zakwasu żytniego
150 g mąki jaglanej
100 g mąki orkiszowej razowej
200 g mąki żytniej razowej
2 łyżki nasion chia
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka błonnika witalnego
300 g wody
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z
pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5
minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej
papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na
200 stopni i piec około godzinę.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


6 komentarzy
  1. Miałam dwa podejścia do domowego chleba na zakwasie, ale za każdym razem wyszła lipa 😀 Ale bym zjadła taki Twój z wieeelką przyjemnością!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *