bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Ciasto z fioletowych ziemniaków

2 października 2017

71 komentarzy
To będzie kolejny wpis z serii dziwnych wytworów mojej wyobraźni. Lubię nietypowe produkty. Uwielbiam takie, które są unikatowe i trudno dostępne. Tak też było z fioletowymi ziemniakami. Znałam je, wiedziałam, że takie istnieją i oczywiście czekałam na moment, kiedy pojawią się GDZIEKOLWIEK, żeby je kupić 😀 I w końcu trafiłam na nie w Lidlu (a teraz znowu można je kupić). Kupiłam dwa opakowania (jedno to mało, w końcu to fioletowe ziemniaki! :D). Ugotowałam na parze do obiadu, a resztę wykorzystałam do ciasta. No dobra, kilka trafiło do ogródka i wyrosło nawet całkiem pokaźnie, ale samych bulw ani grama 🙁 
To taki sernik – nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe 😉 
Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał się nie pojawić. Ale jest. Taka ciekawostka, dziwaczek, pewnie unikat? 😉
Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków
tortownica o średnicy 26 cm

650 g ugotowanych lub upieczonych fioletowych ziemniaków
1 puszka mleczka kokosowego
4 jajka
180 g ksylitolu lub erytrytolu
2 łyżki mąki kokosowej
skórka otarta z 2 cytryn
1 budyń śmietankowy (65 g)
0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową).
Pianka jogurtowa:
1,5 łyżeczki żelatyny 
100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki do rozpuszczenia żelatyny
2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
200 g gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, lekko przestudzić. Mleko skondensowane ubić na piankę i połączyć z rozpuszczoną żelatyną, nadal ubijając. Dodać ksylitol, stewię, ekstrakt cytrynowy i jogurt naturalny, ubijać jeszcze przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej, puszystej pianki. Wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce około 1 godzinę.
 

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


71 komentarzy
  1. Aaaa, cały lipiec szukałam niebieskich (fioletowych) ziemniaków w Korei (przed podróżą przeczytałam, że są tam popularne), ale znalazłam tylko w formie suszonych podłużnych kawałków, świetnie zastępujących słodycze czy suszone owoce jako przekąska.

    Lecę w tym tygodniu do Lidla!

    ___
    Alicja

    PS. Kolor przypomina odrobinę kolor wody po gotowaniu czerwonej kapusty (u nas niedługo przepis na jej wykorzystanie też w słodkim posiłku, dla koloru właśnie:))

  2. Ale piękne… fioletowe ziemniaki kojarzą mi się z koszmarem z czasów przedszkolnych, kiedy to mój tata kazał mi je jeść a ja płakałam, bo ich kolor mnie przerażał 😉 do dziś ich nie tknęłam, ale widzę w sklepach, że są coraz popularniejsze… może? W ramach walki z traumą przeszłości 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *