bezglutenowe | ciasteczka | wegetariańskie

Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru)

30 października 2017

33 komentarze
Udało się i w końcu piszę ze swojego starego, poczciwego sprzętu 😉 Czas nadrobić zaległości z przepisami, ogarnąć wszystkie zaległe zdjęcia i pokazać to wszystko tutaj. Na pierwszy ogień idą przepisy na Halloween. Wszędzie dynia w różnej postaci, a ja tym razem skupię się na… pestkach. A nawet nie tyle ich samych – pod lupę wzięłam mąkę dyniową, której byłam bardzo ciekawa. Przepisów z jej wykorzystaniem nie ma zbyt wiele, więc oczywiście czas to zmienić 😉 Kolor ciekawy, zielony. Zapach po otwarciu opakowania? Ekhm… siano? Serio. Może nie brzmi zachęcająco, ale tak właśnie pachnie 😀
Tutaj nie widać tego koloru (przez sodę i melasę), zapach zupełnie zniknął podczas pieczenia, a smak jest  nietypowy, ale ciekawy (brawo dla mnie za ten wiele mówiący opis). Ciasteczka są słodko-słone, więc pewnie zasmakują miłośnikom solonego karmelu 🙂 Na pewno to nie jest ostatnia próba z udziałem mąki dyniowej i następnym razem postaram się wydobyć kolor (wydobywanie zapachu sobie daruję, bo to nie będzie nic wędzonego z udziałem siana i jałowca, od tego są mistrzowie kuchni i Atelier Amaro :D). Zapraszam więc na kruche dyniowe kostki, bez dodatku cukru, a jeśli jesteście ciekawi odsłony 2016, to sprawdźcie koniecznie kostki w wydaniu kasztanowym.
Kruche kostki dyniowe na Halloween
2 blaszki
120 g mąki dyniowej (z pestek dyni)
100 g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
40 g ksylitolu
30 g melasy z morwy białej (ewentualnie miodu)
25 g masła klarowanego
15 g oleju kokosowego
Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić.

Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć
na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami
kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej
papierem (zachować niewielkie odstępy). Piec w 180 stopniach ok. 10
minut.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *