korzenne ciasto z batatem i delikatną chmurką bez cukru
ciasta | wegetariańskie

Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru)

30 listopada 2017

48 komentarzy

Lubię eksperymentować z warzywnymi słodkościami, bo to nie do końca oczywiste połączenia, a smak zaskakuje… Zdecydowanie na plus. Już kiedyś próbowałam pierniczków z batatem, a teraz przyszedł mi do głowy pomysł na takie ciasto. Już prawie grudzień, u mnie za oknem biało – gałęzie uginają się pod ciężarem ciężkiego śniegu, który mimo lekko dodatniej temperatury nadal „dzielnie” się trzyma. A ja tworzę sobie mini-świąteczną atmosferę, piekąc aromatyczne ciacho z korzennymi przyprawami 😉

Wiem, że pewnie niektórzy z was powiedzą, że najlepszy piernik to ten tradycyjny, dojrzewający, ale taka nieoczywista forma z wykorzystaniem batata jest naprawdę strzałem w dziesiątkę, jeśli nie macie cierpliwości czekać tak długo. W przepisie użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, a słodycz batata dodatkowo podkręca ksylitol i odrobina miodu, który dodatkowo wzmacnia świąteczny klimat swoim niepowtarzalnym aromatem 🙂 Wierzchnia warstwa to powidła śliwkowe z pomarańczą i delikatna, słodka chmurka (pasuje mi teraz idealnie do aury za oknem ;)). Ciasto jest lżejsze i mniej kaloryczne ze względu na brak dodatku cukru i wykorzystanie mąki razowej, więc mam nadzieję, że taka wersja „bardziej fit” się spodoba 🙂

Świąteczny klimat gwarantowany, więc może… #OlejKonwenanse i spróbuj piernika w wersji 2.0? 😉

Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru)

Ciasto:

120 g (1 szklanka) mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki przyprawy korzennej

35 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich

2 jajka

100 g ksylitolu

1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)

1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (użyłam wersji kokosowej)

1/3 szklanki mleka

200 g obranego batata

skórka otarta z 1 pomarańczy bio (niewoskowanej)

mały słoiczek powideł śliwkowych z ksylitolem i pomarańczą

Pianka:

4 białka

4 łyżki ksylitolu zmielonego na puder

Batata zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić z ksylitolem i miodem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i ubić krótko do połączenia. W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, orzechy i skórkę z pomarańczy. Startego batata dodawać do masy jajecznej naprzemiennie z mlekiem i wymieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka), po wyjęciu z piekarnika przestudzić.

Białka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę, wyłożyć na tortownicę (z papierem do pieczenia), wyrównać wierzch i piec około 30 minut (po delikatnym zrumienieniu wierzchu przełączyć na pieczenie od spodu – dolna grzałka).

Przestudzone ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć upieczoną warstwą piankową.

Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru)

Przepis bierze udział z konkursie #OlejKonwenanse organizowanym przez #OlejWielkopolski
#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


48 komentarzy
  1. Nie próbowałam nigdy robić nic z batatem, a te w Internecie zazwyczaj były mega zakalcami 🙂 Twoje super wyrosło i na pewno smakowało przepysznie – korzenne przyprawy z powidłami śliwkowymi i skórką pomarańczy to bajeczne połączenie.

    1. Przyznaję, że trochę się bałam tego obciążenia, ale na szczęście wyrosło i zakalca nie ma 🙂 Wszystkim jak do tej pory smakowało 🙂

      1. Bardzo ciekawy i oryginalny przepis 😊 ciasto wygląda smakowicie, jak tylko znajdę chwilę, to wypróbuję 😁

  2. Ta pianka jest niczym śnieżek 😀

    A co do piernika… ja tak nie powiem. W moim domu nigdy nie robiło się tego dojrzewajacego i w tym roku również 😉 Chyba po raz pierwszy zrobię jakiś wegański:) Twoje ciasto niczym torcik 🙂

    1. U mnie w domu też jakoś nie było takiej tradycji. Obowiązkowo zawsze był sernik i makowiec drożdżowy. I oczywiście składane ciasteczka z powidłami 🙂

      1. Makowiec drożdżowy i sernik…. bez nich nie było Świąt 🙂 Potem mama zaczęła piec piernik na palonym karmelu, który od razu po upieczeniu jest twardy, ale z czasem mięknie, ale to nie piernik dojrzewający 😉 W tym roku go nie piekę 😉 Czasem pojawiał się miodownik orzechowy – od 3 lat gości obowiązkowo i w tym roku również się pojawi 😉

        A ciasteczka? Pamiętam jak za dzieciaka piekłam te krucho-drożdżowe przekładane marmoladką i obtaczane w cukrze pudrze… mam z nimi związane miłe wspomnienia i „historie” 😉

  3. Skład niezły, ale pamiętajmy, żeby miodu nigdy nie poddawać obróbce termicznej. Czy można zrezygnować z proszku do pieczenia i dać nieco więcej sody?

    1. Tak, o miodzie oczywiście wiem, jednak w świątecznych ciastach piernikowych zawsze mi go brakuje i dodaję niewielkie ilości. Z sodą można spróbować, powinien mimo wszystko wyrosnąć 🙂

  4. My za to bardziej lubimy takie wersje piernika niż ten tradycyjny 😉
    Haha wybacz ale za każdym razem jak widzimy tą butelkę z olejem to nam się ona kojarzy z alkoholem xD

    1. Haha! 😀 Przyznaję, że wczoraj wychodząc na zewnątrz z butelką w ręce (na sesję muffinową) zaśmiałam się w myślach, że jak sąsiedzi zobaczą to uznają za nienormalną 😀

  5. Wow, zaskoczyłaś mnie tym wykorzystaniem batatów. Myślę, że może smakować bardzo dobrze to połączenie. Świetnie i nowatorsko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *