Korzenne ciasto bananowe z jabłkami
ciasta | wegetariańskie

Korzenne ciasto bananowe z jabłkami

19 grudnia 2017

10 komentarzy

Dzisiaj kolejny pomysł na ciasto piernikowe. Tym razem proste, z dodatkiem bananów i jabłek. Chyba idealne na ostatnią chwilę 😉Korzenne ciasto bananowe z jabłkami należy do lżejszych i dodatkowo jest delikatnie wilgotne dzięki dojrzałym bananom i jabłkom, które dobrze skomponowały się z korzennym smakiem ciasta. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne 🙂

W tym roku chyba upiekę znów piernik na białkach, bo wszystkim smakował. Dodatkowo, jeśli oczywiście wystarczy czasu, spróbuję jakiegoś nowego przepisu. Ciasteczka nadal w proszku i tym razem przeszkodziła mi awaria wody. Bez komentarza 😉 Wolałam nie pozostać z górą brudnych garów w zlewie, więc wszystko się zaczyna nawarstwiać na te ostatnie przedświąteczne dni. Obym dała radę 😀

Korzenne ciasto bananowe z jabłkami

foremka 25 x 30 cm

3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szklanki mąki gryczanej

1/4 szklanki mąki ryżowej

2 jajka

3 łyżki oleju rzepakowego

2 bardzo dojrzałe banany (210 g po obraniu)

2 łyżki melasy z morwy białej (lub innej, ewentualnie miodu)

4 łyżki ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

1 łyżka przyprawy korzennej

2 jabłka średniej wielkości (280 g po obraniu)

Banany rozgnieść widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i melasą na puszystą, jasną masę. Dodać olej i rozgniecione banany, krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Połączyć z masą jajeczną. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone jabłka, wymieszać. Wylać ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35-40 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu udekorować lub posypać zmielonym na puder ksylitolem.

Korzenne ciasto bananowe z jabłkamiKorzenne ciasto bananowe z jabłkamiKorzenne ciasto bananowe z jabłkami

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


10 komentarzy
  1. Dasz radę, dasz – a jak nie będzie ciasteczek, to się świat nie zawali 🙂 Nie to jest w tym czasie najważniejsze.
    Imponujesz mi swoją kreatywnością w kuchni, a ciacha z chęcią bym spróbowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *