Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki
bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki

8 grudnia 2017

28 komentarzy

Dzisiaj, dla odmiany, postanowiłam wprowadzić do kuchni odrobinę koloru i upiekłam zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki. Skoro miało być naprawdę kolorowo, dodałam intensywnie pomarańczowy owoc, czyli mój tegoroczny smak jesieni – odkryty zupełnie na nowo.

Nie wiem, dlaczego do tej pory go tak nie doceniałam, a jest naprawdę uniwersalny i pyszny (naturalnie bardzo słodki). W połączeniu z delikatnym, lekkim i zielonym biszkoptem kokosowym powstał smaczny i jednocześnie nietypowy deser. Do przygotowania na szybko, za to na pewno zrobi wrażenie wśród gości swoją formą – wystarczy zwinąć kilka cienkich plasterków kaki i powstaną słodkie, pomarańczowe róże 🙂

Babeczki są bezglutenowe, bez cukru i bez sztucznych barwników (co w przypadku kolorowych ciast jest dość ważną kwestią), czyli… Zdrowe, tak po prostu 🙂 Sam jęczmień nie wpływa na smak negatywnie, jest jedynie lekko wyczuwalny. Polecam na poprawę humoru w ponury dzień 🙂

Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki

składniki na 10-12 sztuk

4 jajka

4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

40 g mąki kokosowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia

1 opakowanie budyniu jaglanego z wanilią

400 ml dowolnego mleka + 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

owoc kaki do dekoracji

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na puszystą pianę, dodać ksylitol lub erytrytol i nadal ubijać. Dodawać po jednym jajku, nadal ubijając całość. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i jęczmieniem. Przesiać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Wypełnić silikonowe foremki na muffiny. Piec 20-25 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.

Ugotować budyń na mleku z dodatkiem ksylitolu/erytrytolu. Ozdobić wierzch przestudzonych babeczek. Kaki pokroić na cienkie plasterki i przeciąć na pół. Składać po 5-6 plasterków i zwijać w formie róż. Udekorować babeczki.

Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kakiZielone babeczki kokosowe z budyniem i kakiZielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki

Do przygotowania i prezentacji przepisu użyłam produktów marki Ambition, które możecie kupić w sklepie Dajar ze zniżką 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

Przepis bierze udział w konkursie Zdrowa jesień na talerzu #myAmbition

Zdrowa jesień na talerzu

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


28 komentarzy
  1. Czyżbym w tle widziała Twoją kulę śnieżną? xD Ojej.. moje marzenie… zastanawiam sie gdzie takie można kupić 🙂

    A babeczki? Urocze tak jak zdjęcie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *