Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi
ciasteczka | wegetariańskie

Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi

8 stycznia 2018

16 komentarzy

Tych ciastek właściwie nie planowałam piec przed świętami, ale do swojego przepisu na składane ciacha z powidłami wykorzystałam zmielone orzechy laskowe i efekt trochę przeszedł moje oczekiwania, stąd zrobiłam jeszcze jedną porcję, tym razem z karobem (i przy okazji wykorzystałam pieczątki, bo prawie o nich zapomniałam i musiałyby czekać aż rok ;)).

Przy okazji jeszcze podzielę się swoją błyskotliwą refleksją na temat tych moich orzechów laskowych. Oczywiście ciastka z ich dodatkiem to nie jest dla mnie żadna nowość, bo już wcześniej takie piekłam, ale używałam orzechów laskowych ze sklepu (o bardziej kulistym kształcie). W grudniu kupiłam na targu nieduże, podłużne orzechy laskowe, których smak znam, bo zdarzało mi się je jeść (najczęściej świeże). Tym razem część wysuszyłam, a do ciastek zmieliłam bardzo drobno w blenderze. Dopóki blaszka z ciastkami nie wyjechała z piekarnika to nawet nie pomyślałam, że będzie tak dobrze 😀

Wiecie, jak to smakuje (i pachnie)? Jak nugat. Nadzienie nugatowe, które pamiętam z czekoladek (w wersji bez karobu czuć to najlepiej). Zapach cu-dow-ny. Myślałam, że ciasteczek z orzechami włoskimi nic nie jest w stanie pobić, ale… No cóż, sorry, ciastki, musicie teraz ustąpić miejsca na podium 🙂

Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi

55 g orzechów laskowych mielonych

200 g mąki orkiszowej razowej

50 g masła klarowanego (w stałej formie)

1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (47 g)

80 g ksylitolu

1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze

2  żółtka

3-4 łyżki mleka

1 łyżka karobu

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść gładkie ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę więcej mleka). Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka. Ja wycinałam koła i użyłam ozdobnych pieczątek w świątecznym klimacie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymiCiasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


16 komentarzy
  1. A ja takich orzechów laskowych nigdy nie jadłam 😀 Ale mnie zaintrygowałaś tym smakiem nugatu. Czy to naprawdę da się odtworzyć w zdrowej wersji?! :O

    1. Jak dla mnie tak 😀 Chciałabym jeszcze zrobić coś w rodzaju kremu, ale już nie było tych orzechów teraz, jedynie takie bardziej kuliste 🙁

  2. Cudowne są te stempelki. Muszę koniecznie sobie takie kupić. PS. Ciasteczka wyglądają smakowicie, jednak na razie uzależniłam się od moich czekoladowych i owsianych 🙂 Jak mi się znudzą, to z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *