Dżem z kaki – konfitura z kaki bez cukru

Uzupełnianie piwnicy o nowe przetwory w zimie chyba stanie się moją nową tradycją. Rok temu w styczniu zrobiłam konfiturę z pomarańczy bez dodatku cukru, a teraz pozostałam wierna kolorystyce i powstał tym razem dżem z kaki 🙂

Tak naprawdę kaki (inaczej persymona lub jabłko orientu) odkryłam dopiero niedawno i bardzo polubiłam (chociaż też nie zawsze trafia mi się naprawdę soczysty i smaczny owoc – czasem jest twardszy i mniej dojrzały). Persymona przypomina mi kształtem rzymskiego pomidora, chociaż jest od niego zdecydowanie większa i zawiera mnóstwo cennych substancji. W kaki znajdują się między innymi: witaminy z grupy B, witamina A, C, K, potas, magnez, miedź i fosfor, więc zdecydowanie warto włączyć ten owoc do diety.

W grudniu eksperymentowałam z muffinkami różanymi, a teraz zapakowałam ten naturalnie słodki owoc do słoiczków. Żeby trochę przełamać intensywną słodycz i dodać całości aromatu, wykorzystałam skórkę z pomarańczy i sok. Konsystencja i smak są super. Do tego oczywiście bez cukru i zbędnej chemii, w wersji fit 😉 Dodałam jedynie naturalną pektynę jabłkową, dzięki której konfitura stała się dżemem 😉 Dżem z kaki jest wegański, ale to chyba oczywista cecha 🙂 Będzie doskonałym dodatkiem do wszelkich naleśników, placków i ciast, bo jest pyszny i pięknie pachnie dzięki dodatkowi pomarańczy 🙂

A wy znacie kaki? Jeśli macie jakieś fajne pomysły z wykorzystaniem tego owocu – chętnie się dowiem 🙂

Dżem z kaki (bez cukru)

1 kg kaki (ze skórką)

1 owoc pomarańczy (bio, niewoskowany)

200 g erytrytolu lub ksylitolu

szczypta ekstraktu ze stewii

sok z 1/2 cytryny

15 g pektyny jabłkowej

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Przekroić na pół i wycisnąć sok. Kaki umyć i pokroić na kawałki, pozbywając się twardej części. Umieścić w garnku i dodać sok pomarańczowy. Zagotować. Słodzik wymieszać z pektyną i dodać do gotujących się owoców. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut do zmiękczenia. Na końcu wlać sok z cytryny i gotować kilka minut. W razie potrzeby dosłodzić dżem. Jeśli owoce są nadal zbyt twarde, konfiturę można zblendować. Gotowy dżem umieścić w czystych, wyparzonych słoiczkach, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Przestudzić.

Dżem z kaki bez cukru konfitura z kakiDżem z kaki bez cukru konfitura z kakiDżem z kaki bez cukru konfitura z kaki

 

Podziel się

62 komentarze

  1. Uwielbiam kaki 🙂 ale czytalam o nim trochę i zalecane jest jedzenie go bez skórki… robiłam kiedyś taki mus do naleśników! Wyszedł pyszny! 🙂

  2. Jak ostatnim razem skusiłam się na owoc kaki to smakował podobnie do cebuli. Nie wiem, czy był po prostu niedojrzały, czy to wina noża bądź deski do krojenia. Chyba muszę zrobić próbę nr 2 ;p

  3. pierwszy raz słyszę o takim owocu, ale mniejsza o to 😉 pojawiła mi się w głowie myśl, dzięki tobie: może ja też zrobię jakiś dżem? 🙂 kiedyś robiłam mandarynkowy, ale za dużo z tym roboty. Może jakiś inny zrobię 😉

  4. Hej, a dlaczego dodawałaś pektynę? kaki ma więcej pektyn niż jabłko i konsystencja przetworów jest gęsta bo ma właśnie pektyny.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *