bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru

12 stycznia 2018

18 komentarzy

Dzisiaj kontynuuję nadal wątek świąteczny, chociaż bardzo chętnie zrobiłabym to ciasto ponownie 🙂 Najczęściej spotykany przepis bazuje na wykorzystaniu kaszy manny, ale chciałam trochę pokombinować i znalazłam całkiem niezłe rozwiązanie – budyń jaglany i mąkę kukurydzianą. W makowcu najbardziej lubię nadzienie, więc to ciasto spełniło moje oczekiwania w stu procentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany szara reneta, skórkę z pomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło 🙂

Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)).

Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru

200 g mielonego suchego maku

250 ml wody

70 g ksylitolu

70 g erytrytolu

5 jajek

30 g masła klarowanego

1 opakowanie budyniu jaglanego

4 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki mielonych migdałów

2 łyżki mielonych orzechów włoskich

420 g obranych i startych jabłek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

skórka otarta z pomarańczy niewoskowanej

kilka sztuk posiekanych fig i daktyli

Mak zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Masło rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na puszystą, jasną masę. Dodać przestudzone masło, budyń i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo mak, ekstrakt i jabłka. Na końcu wmieszać bakalie, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukruMakowiec japoński bezglutenowy i bez cukru

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *