Pierniczki z masłem orzechowym i karobem
ciasteczka | wegetariańskie

Pierniczki z masłem orzechowym i karobem

15 stycznia 2018

22 komentarze

Na minione święta trochę zaszalałam z ciasteczkami, bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować 😉

Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? 😉

Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie właściwie tego nie doczekały 😉 Od siebie dodam jeszcze, że jeśli lubicie mocno słodkie ciacha, warto dosypać kilka łyżek ksylitolu lub pobawić się i udekorować upieczone ciasteczka lukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu 🙂

Pierniczki z masłem orzechowym i karobem

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

150 g płatków owsianych

20 g siemienia lnianego

45 g oleju kokosowego

100 g miodu

100 g masła orzechowego 100%

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

2 jajka

2 łyżeczki karobu

Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach.

Pierniczki z masłem orzechowym i karobemPierniczki z masłem orzechowym i karobemPierniczki z masłem orzechowym i karobem

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


22 komentarze
  1. Wyszły super! 🙂 Śnieżynki i gwiazdki wyglądają przeuroczo 🙂
    Cieszę, się że wśród ciasteczek, które Cię zainteresowały znalazły się także te z mojego przepisu, a raczej przepisów, aczkolwiek w Twoją inwencją twórczą 😀
    Pozdrawiam :*

  2. Ciekawi mnie to zestawienie smaków – piernikowo-karobowe + masło orzechowe 🙂 Ja uwielbiam karob, posypuję nim sobie nawet owoce, a więc chyba mi bardzo, bardzo przypadły do gustu te ciastki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *