Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem
ciasta | wegetariańskie

Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem

1 lutego 2018

65 komentarzy

Nie wierzę, że to napisałam. A wy pewnie nie wierzycie, że to prawdziwy tytuł 🙂

Ale jest prawdziwy.

Po marchewce, batatach, szpinaku, dyni, pasternaku i fioletowych ziemniakach (mam mini ubaw, pisząc to :D) podjęłam małe wyzwanie „odczarowania” kalarepy i tym sposobem powstało takie pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem. Aromatyczne, puszyste, jedynie z delikatną nutką kalarepy. Pewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? 🙂

Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna 🙂

Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem

foremka 20 x 25 cm

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

2 jajka

200 g kalarepy (waga po obraniu)

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki mielonych orzechów włoskich

2 łyżki wiórków kokosowych

100 g ksylitolu

1 łyżka miodu

1/4 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego

1/3 szklanki mleka

skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny

Kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić z ksylitolem i miodem na bardzo puszystą masę (kilka minut na wysokich obrotach miksera), wlać oliwę i ubijać jeszcze przez chwilę. Kalarepę połączyć z jajeczną masą i krótko wymieszać. Dodawać naprzemiennie pozostałe suche składniki, skórkę z cytryny i mleko, wymieszać tylko do połączenia składników. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 35-45 minut w 180 stopniach. Przestudzić.

Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonemPełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonemPełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonemPełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonemPełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonemPełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


65 komentarzy
  1. Hmm ja robiłam vege kotleciki na kalarepie ale twój przepis mnie zaciekawił i zaintrygował jednocześnie. Chętnie spróbuje bo do kalarepa mam olbrzymi sentyment.

  2. Muszę przyznać, że smakowicie wygląda. Co prawda nie przepadam jakoś za kalarepą, ale w formie ciasta może nie być takie złe. Muszę kiedyś wypróbować. 😀

    1. Dziękuję 🙂 Daj znać, jak wyszło 🙂 Pomidorowe dopiero przede mną, bo stało się ostatnio dość popularne w blogosferze i jestem bardzo ciekawa 🙂

  3. Kalarepa. Zabawne, ale chyba nigdy jej nie jadłam, a tym bardziej nie dodałabym do ciasta. Żeby było śmieszniej, jestem córką szefa kuchni a nie wiedziałabym nawet jak się za nią zabrać 😀

    1. Ja właściwie wcześniej jadłam jedynie w zupie, więc nie znałam typowego smaku, ale okazała się być bardzo uniwersalna i jak widać po przepisach pasuje na słodko i na słono 🙂

  4. Ciekawy smaku jestem, prawdziwa kalarepa trochę, a nawet mocno ostra powinna być. W takim razie, czy jest w tym duecie miejsce dla cynamonu, który raczej w słodkich parach dobre mecze rozgrywa. No dobra, zaraz zawodnicy z Azji powiedzą – my cynamon też na ostro mieszamy. Nie ma co dyskutować tylko marsz do kuchni własny mecz rozgrać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *