Od dziś oficjalnie pierwszy wpis 'durszlakowy’, więc skusiłam się na jedną z akcji, która już się kończy, ale dzięki temu miałam okazję nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć nowe, ciekawe śniadanie z dżemem malinowym 100%. Muszę przyznać, że wyszło naprawdę pyszne! 🙂
Zawierają w sobie twaróg, mąkę gryczaną i orkiszową oraz popping z amarantusa, a więc same zdrowe dodatki. Smażone na oleju kokosowym, podane z pyszną, bezcukrową konfiturą malinową. Do tego są proste w przygotowaniu, puszyste – idealne na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Zapraszam 🙂
Śniadanie z dżemem malinowym 100%
200g twarogu chudego
1 jajko
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki poppingu z amarantusa
3 łyżki mąki gryczanej
3 łyżki mąki orkiszowej
kilka kropli stewii lub 1 łyżka cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki sody
olej kokosowy do smażenia
dżem malinowy Łowicz 100%
serek lub jogurt
świeże owoce
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie placuszki (ja swoje dodatkowo wycięłam za pomocą foremki w kształcie kwiatka – przed smażeniem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy przygotowane placki z obu stron. Nakładamy dżem malinowy 100% i serek lub jogurt. Podajemy ze świeżymi owocami.