Aromatyczne orkiszowe ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy to jedna z pierwszych prób z dynią 🙂
Bardzo długo nie mogłam się przekonać do dyni. Pamiętam smak ciasta drożdżowego z musem dyniowo – jabłkowym, który to strasznie mi nie smakował i chyba to było głównym powodem niechęci do naczelnego warzywa jesieni. Ale w tym roku naoglądałam się mnóstwa przepisów z wykorzystaniem dyni i większość wydawała się całkiem smaczna.
Postanowiłam jednak upiec ciasto pełnoziarniste, a fakt, że ten przepis nie bazował na musie (a tym samym wymaga mniej pracy), dodatkowo mnie zachęcił 🙂 I teraz mogę przyznać, że dynia nie taka straszna – bez wiedzy o tym, że to orkiszowe ciasto dyniowe, można uznać je za piernikowe! 🙂
Orkiszowe ciasto dyniowe upiekłam w małej keksówce.
Aromatyczne orkiszowe ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy
2 szklanki mąki(u mnie pełnoziarnista orkiszowa i gryczana)
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3/4 szkalnki brązowego cukru(u mnie 1/2 szklanki)
1-1 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na drobnych oczkach)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany
3 jajka
skórka starta z 1 małej pomarańczy
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Do drugiej miski wrzucić startą dynię, dodać skórkę z pomarańczy, jajka, olej i śmietanę i wszystko wymieszać widelcem. Połączyć mokre składniki z suchymi i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 55-60 min.
Słodki ten kontroler 🙂
A ciasto wygląda niezwykle apetycznie 🙂
dziękuję 🙂
Wspaniale urosło! u mnie także będzie dyniowe ciasto 😉
Mruczek jest cudowny! Jak ma na imię? 🙂 a kocia kontrola jakości w moim domu to standard. Bianka nad wszystkim czuwa.
Dziękuję w imieniu mruczka – ma na imię Milka 😉