Bezglutenowe muffinki gryczane z musem jabłkowym są idealne jako szybki i smaczny wypiek do kawy, kiedy nie mamy czasu na dłuższe pieczenie 🙂 Bardzo proste do wykonania, z dodatkiem jabłek 🙂
Bardzo szybko można je zrobić, wykorzystując domowy mus z jabłek. W środku są wilgotne i zdecydowanie muffiny bezglutenowe najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, nawet jeszcze na ciepło 🙂 Dużą zaletą jest fakt, że z przepisu mogą skorzystać osoby na diecie bezglutenowej.
Więcej przepisów na pyszne babeczki w zdrowszej wersji znajdziecie w dziale muffiny 🙂
Bezglutenowe muffinki gryczane z musem jabłkowym
2 jajka
1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli zależy nam na całkowitym braku glutenu, najlepiej wybrać ten bezglutenowy)
5 płaskich łyżek cukru trzcinowego
100 g musu jabłkowego
1/4 szklanki mleka
Jajka rozbić razem z mlekiem. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mus jabłkowy i mieszać do momentu, aż masa będzie jednolita. Do wykonania muffinów z powodzeniem wystarczy widelec. Mikser nie jest potrzebny.
Bezglutenowe muffinki piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut.

świetne zdrowe muffiny! chętnie bym spróbowała!
Właśnie się pieką 🙂 Aż nie mogę się doczekać jakie wyszły :):)