Te zdrowe krakersy z serkiem kremowym to był całkowicie spontaniczny eksperyment, ale już czasem tak mam, że coś chodzi mi po głowie i próbuję nowych smaków. I w ten sposób powstały te ciasteczka na słono. Są kukurydziane, na bazie serka kremowego Apetina z pomidorem i bazylią, bez jajek i bez masła (z oliwą z oliwek).
Usłyszałam nawet, że jako zdrowsza wersja smakują naprawdę jak krakersy, więc mogę spokojnie je polecić 🙂 Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, nie wymagają żadnych specjalnych przyrządów kuchennych, więc każdy da sobie radę 😉 Długo zachowują świeżość – bez zamkniętego pojemnika pozostają nadal świeże, aromatyczne i chrupiące, a to w przypadku krakersów jest bardzo ważne. Pochrupiecie razem ze mną? 😉
Zdrowe krakersy z serkiem kremowym pomidorowo-bazyliowe
3/4 opakowania serka Apetina z pomidorem i bazylią
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki sody
2-3 łyżki sezamu
3 łyżki wody
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i dość mocno spłaszczamy(im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut, aby nie były w środku miękkie.
zdjęcia oczywiście były nadzorowane przez moje chodzące futro 😀
Przepis dodaję do akcji Dania z serkami kremowymi
Nadzór musi być 😉
Smakowite chrupaczki Ci wyszły 🙂
Tak jest – zawsze i wszędzie 😀
Dziękuję i polecam! 😉