Zdrowe krakersy z serkiem kremowym pomidorowo-bazyliowe

Te zdrowe krakersy z serkiem kremowym to był całkowicie spontaniczny eksperyment, ale już czasem tak mam, że coś chodzi mi po głowie i próbuję nowych smaków. I w ten sposób powstały te ciasteczka na słono. Są kukurydziane, na bazie serka kremowego Apetina z pomidorem i bazylią, bez jajek i bez masła (z oliwą z oliwek).

Usłyszałam nawet, że jako zdrowsza wersja smakują naprawdę jak krakersy, więc mogę spokojnie je polecić 🙂 Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, nie wymagają żadnych specjalnych przyrządów kuchennych, więc każdy da sobie radę 😉 Długo zachowują świeżość – bez zamkniętego pojemnika pozostają nadal świeże, aromatyczne i chrupiące, a to w przypadku krakersów jest bardzo ważne. Pochrupiecie razem ze mną? 😉

Zdrowe krakersy z serkiem kremowym pomidorowo-bazyliowe

3/4 opakowania serka Apetina z pomidorem i bazylią

3 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka mąki kukurydzianej

1/4 łyżeczki sody

2-3 łyżki sezamu

3 łyżki wody

1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i dość mocno spłaszczamy(im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut, aby nie były w środku miękkie.

 Zdrowe krakersy z serkiem kremowym Apetina Zdrowe krakersy z serkiem kremowym Apetina

zdjęcia oczywiście były nadzorowane przez moje chodzące futro 😀

Przepis dodaję do akcji Dania z serkami kremowymi

Dania z serkami kremowymi
Podziel się

2 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *