Czekoladowe muffinki bezglutenowe i bez cukru
bezglutenowe | wegetariańskie

Czekoladowe muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady

16 grudnia 2014

Wracam po dość długiej przerwie i prezentuję czekoladowe muffinki bezglutenowe i bez cukru dla wszystkich tych, którzy kochają czekoladowe smaki. Tak już jest, że kiedy zacznę coś odwlekać z powodu braku czasu, to z małej przerwy robi się całkiem pokaźna. Postaram się to naprawić 😉

Teraz czas, który najbardziej lubię – grudniowy, przedświąteczny. Trochę żałuję, że nie jest odrobinę biało, bo kolejny rok z rzędu zapowiada się mało zimowy na święta…

A teraz do rzeczy – przepis na pyszne muffinki czekoladowe bez glutenu, idealne dla dzieci i nie tylko 🙂 Mocno czekoladowe – z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady i bez cukru – słodzone ksylitolem 🙂

Czekoladowe muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady

12 sztuk

1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki sody spożywczej

1/2 szklanki kakao

1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)

1/2 szklanki orzechów mielonych włoskich

50 g posiekanej czekolady gorzkiej

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 jajka

1 szklanka mleka

Jajka ubić w misce z cukrem na puszystą masę(ok. 2-3 minuty). Wlać olej i szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce i połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować wszystkie składniki.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut.

inspiracja

 
Czekoladowe muffinki bezglutenowe i bez cukru

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *