Wracam po dość długiej przerwie i prezentuję czekoladowe muffinki bezglutenowe i bez cukru dla wszystkich tych, którzy kochają czekoladowe smaki. Tak już jest, że kiedy zacznę coś odwlekać z powodu braku czasu, to z małej przerwy robi się całkiem pokaźna. Postaram się to naprawić 😉
Teraz czas, który najbardziej lubię – grudniowy, przedświąteczny. Trochę żałuję, że nie jest odrobinę biało, bo kolejny rok z rzędu zapowiada się mało zimowy na święta…
A teraz do rzeczy – przepis na pyszne muffinki czekoladowe bez glutenu, idealne dla dzieci i nie tylko 🙂 Mocno czekoladowe – z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady i bez cukru – słodzone ksylitolem 🙂
Czekoladowe muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady
12 sztuk
1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody spożywczej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
1/2 szklanki orzechów mielonych włoskich
50 g posiekanej czekolady gorzkiej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1 szklanka mleka
Jajka ubić w misce z cukrem na puszystą masę(ok. 2-3 minuty). Wlać olej i szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce i połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut.

bardzo apetyczne 🙂
Dziękuję! 🙂
świetne muffinki 🙂 ale najbardziej moja uwagę przykuł talerzyk z kotkiem 😀 cudny 🙂
Dziękuję 🙂 Do kocich rzeczy mam słabość 🙂
czy mozna mąke kukurydzianą zastąpić jakąś inną? Przy cukrzycy mąka kukurydziana jest niewskazana…
Robiłam, smaczne, dziękuję za przepis 🙂