Piernik z mąki żytniej razowej
ciasta | wegetariańskie

Piernik z mąki żytniej razowej – świąteczne ciasto żytnie z daktylami

23 grudnia 2014

Na blogach świąteczna gorączka – u mnie w domu też, między innymi przez ten piernik z mąki żytniej razowej, który pięknie pachnie korzennymi przyprawami 😉

Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach (przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik.

Bazą tego ciasta jest zdrowa i pełnoziarnista mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom (oryginalny przepis został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam, bo jest proste i przepyszne 🙂

Sprawdźcie też więcej przepisów na Boże Narodzenie, które znajdziecie tutaj 🙂

Piernik z mąki żytniej razowej – świąteczne ciasto żytnie z daktylami

190 g suszonych daktyli, bez pestek

świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny

100 g masła

80 g jasnego cukru muscovado lub ksylitolu

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu, zmielonego

200 g mąki żytniej razowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować(ja na końcu je zblendowałam) Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu.
Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

źródło przepisu

Piernik z mąki żytniej razowej

Wpis dodaję do akcji Korzenne przysmaki
 
Korzenne przysmaki

Komentarze

  1. Próbowałaś może wykonać piernik z tego przepisu z jakimś zdrowszym tłuszczem, np. olejem rzepakowym, kokosowym czy masłem klarowanym? Mam akurat wszystkie składniki i chciałam się pozbyć mąki zbytniej, której termin ważności dobiega końca, ale staram się unikać masła w wypiekach. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *