Dziś kolejny sprawdzony i wielokrotnie wypróbowany przepis na kruche ciasteczka budyniowe kotki bez dodatku cukru. Modyfikowałam go już na wiele sposobów i jeszcze nie zdarzyło mi się, że ciasteczka się nie udały 🙂
Są bardzo kruche, chrupiące i można wyczuć w nich delikatny smak budyniu. Z ciastem dobrze się pracuje i można wykorzystać foremki z wytłoczkami – nic podczas pieczenia nie zniknie. Polecam też dodać do ciasta kilka łyżek mielonych orzechów – wtedy wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne 🙂
Jeśli jesteście ciekawi innych pomysłów na ciasteczka, koniecznie zajrzyjcie tutaj 🙂
Kruche ciasteczka budyniowe kotki bez cukru
220 g mąki żytniej i orkiszowej razowej
80 g ksylitolu
100 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(u mnie śmietankowy)
2 żółtka
4 łyżki mleka(można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wykrawać ciasteczka i piec w 180 stopniach koło 12 minut.
inspirowane tym przepisem
jakie urocze!
Dziękuję! 🙂
Świetne 🙂 Biorę parę sztuk 🙂 Pozdrawiam
Dzięki, smacznego 😀
Ooo, jak z dodatkiem budyniu, to już je lubię! :)))
Polecam 🙂
muszę je opatentować u siebie!
Koniecznie, u mnie zagościły w stałym repertuarze i ciągle do nich wracam 🙂
Urocze! i to bardzo :D. Jako kociara nie mogę się powstrzymać przed pytaniem… skąd masz taką cudowną foremkę? 😉
Dzięki! 🙂 Kiedyś udało mi się upolować te foremki(w zestawie jest jeszcze myszka, miś i żółw :D) na allegro. To zestaw Zenker, może gdzieś znajdziesz 🙂
Mam guziki 🙂 http://digotuje.blogspot.com/2016/02/zytnie-guziczki-budyniowe.html
Cieszę się bardzo, że przepis się przydał! 🙂