Kruche ciasteczka budyniowe kotki bez cukru

Dziś kolejny sprawdzony i wielokrotnie wypróbowany przepis na kruche ciasteczka budyniowe kotki bez dodatku cukru. Modyfikowałam go już na wiele sposobów i jeszcze nie zdarzyło mi się, że ciasteczka się nie udały 🙂

Są bardzo kruche, chrupiące i można wyczuć w nich delikatny smak budyniu. Z ciastem dobrze się pracuje i można wykorzystać foremki z wytłoczkami – nic podczas pieczenia nie zniknie. Polecam też dodać do ciasta kilka łyżek mielonych orzechów – wtedy wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne 🙂

Jeśli jesteście ciekawi innych pomysłów na ciasteczka, koniecznie zajrzyjcie tutaj 🙂

Kruche ciasteczka budyniowe kotki bez cukru

220 g mąki żytniej i orkiszowej razowej

80 g ksylitolu

100 g masła

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(u mnie śmietankowy)

2 żółtka

4 łyżki mleka(można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania)

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wykrawać ciasteczka i piec w 180 stopniach koło 12 minut.

inspirowane tym przepisem

Kruche ciasteczka budyniowe kotki bez cukru

12 komentarzy

  1. Świetne 🙂 Biorę parę sztuk 🙂 Pozdrawiam

  2. Ooo, jak z dodatkiem budyniu, to już je lubię! :)))

  3. muszę je opatentować u siebie!

  4. Urocze! i to bardzo :D. Jako kociara nie mogę się powstrzymać przed pytaniem… skąd masz taką cudowną foremkę? 😉

    • Dzięki! 🙂 Kiedyś udało mi się upolować te foremki(w zestawie jest jeszcze myszka, miś i żółw :D) na allegro. To zestaw Zenker, może gdzieś znajdziesz 🙂

Leave a Reply