Dzisiaj przypomniałam sobie, że w lodówce mam jeszcze ciasto filo i stwierdziłam, że jakoś trzeba je wykorzystać. To była pierwsza próba i nawet nie wiedziałam, jak te płaty zachowują się w piekarniku, ale zrobiłam prosty deser z ciastem filo i jabłkami bez cukru.
Trzeba trochę uważać, żeby płaty ciasta się nie przypaliły (najlepiej w odpowiednim momencie przykryć folią). Powstały małe, chrupiące tartaletki z nadzieniem jabłkowym, pięknie pachną cynamonem i najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Spróbujcie koniecznie 🙂
Więcej przepisów na desery z jabłkami możecie znaleźć tutaj 🙂
Prosty deser z ciastem filo i jabłkami bez cukru
5 sztuk
2 płaty ciasta filo
2 nieduże jabłka
ksylitol(lub coś innego, do posłodzenia)
cynamon
jagody(u mnie mrożone, ale można pominąć)
posiekane migdały lub płatki migdałowe do posypania
Płaty ciasta podzielić tak, aby uzyskać kwadraty o boku ok. 10 cm. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę(można obrać, ale nie trzeba).Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno). Układać naprzemiennie po 5 płatów ciasta. Na cieście w zgłębieniu ułożyć kostki jabłek, posypać jagodami(ok. 1 łyżeczka na porcję), ksylitolem, cynamonem i migdałami. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach.
Smacznie! 😉
Polecam 😉