Prosty deser z ciastem filo i jabłkami bez cukru

Dzisiaj przypomniałam sobie, że w lodówce mam jeszcze ciasto filo i stwierdziłam, że jakoś trzeba je wykorzystać. To była pierwsza próba i nawet nie wiedziałam, jak te płaty zachowują się w piekarniku, ale zrobiłam prosty deser z ciastem filo i jabłkami bez cukru.

Trzeba trochę uważać, żeby płaty ciasta się nie przypaliły (najlepiej w odpowiednim momencie przykryć folią). Powstały małe, chrupiące tartaletki z nadzieniem jabłkowym, pięknie pachną cynamonem i najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Spróbujcie koniecznie 🙂

Więcej przepisów na desery z jabłkami możecie znaleźć tutaj 🙂

Prosty deser z ciastem filo i jabłkami bez cukru

5 sztuk

2 płaty ciasta filo

2 nieduże jabłka

ksylitol(lub coś innego, do posłodzenia)

cynamon

jagody(u mnie mrożone, ale można pominąć)

posiekane migdały lub płatki migdałowe do posypania

Płaty ciasta podzielić tak, aby uzyskać kwadraty o boku ok. 10 cm. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę(można obrać, ale nie trzeba).Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno). Układać naprzemiennie po 5 płatów ciasta. Na cieście w zgłębieniu ułożyć kostki jabłek, posypać jagodami(ok. 1 łyżeczka na porcję), ksylitolem, cynamonem i migdałami. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach.

Prosty deser z ciastem filo i jabłkamiProsty deser z ciastem filo i jabłkami

 

Udostępnij

2 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *