Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek i bez cukru
bezglutenowe | ciasteczka | wegetariańskie

Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek i bez cukru

5 stycznia 2015

Zaryzykowałam i wypróbowałam przepis na kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek i bez cukru. Przy okazji przetestowałam mąkę ryżową, której wcześniej nie używałam (chociaż stanowi jedynie niewielką część składników). Efekt przeszedł moje oczekiwania – ciasteczka wyszły pyszne, kruche i pierniczkowe 😀

Przechowywane w puszcze, nie tracą świeżości i do tej pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w ‘obróbce’, ale nie jest najgorzej – myślę, że warto, bo zasmakują wszystkim – nie tylko osobom na diecie bezglutenowej 🙂

Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek

170g mąki gryczanej

100g mąki kukurydzianej

40g mąki ryżowej

50g masła

50g oleju kokosowego

6 łyżek płynnego miodu

2 łyżeczki BG proszku do pieczenia

4 łyżeczki przyprawy do piernika

4 łyżeczki łuskanego słonecznika

2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

W rondelku roztapiamy masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy (ja na początku rozpłaszczam je ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinamy z niego pierniczki dowolnego kształtu. Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180°C. Pieczemy 10 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić.

źródło przepisu

Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek i bez cukru

Wpis dodaję do akcji Wigilia 2014
 
Wigilia 2014

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *