Migdałowe pierniczki świąteczne z ksylitolem
ciasteczka

Migdałowe pierniczki świąteczne z ksylitolem

4 stycznia 2015

Takie wpisy lepiej sprawdzają się przed świętami, ale jakoś nie po drodze było mi z dodawaniem wpisów, więc migdałowe pierniczki świąteczne z ksylitolem się dopiero teraz. Piekłam je pierwszy raz i są naprawdę świetne.

Nie jest to wypiek bardzo lekki i dietetyczny, ale zawiera mnóstwo migdałów, a do ciasta nie wykorzystuje się mąki pszennej. Są trochę twarde i chyba najlepiej nie zamykać ich szczelnie w puszce. U mnie jeszcze są i są dobrym uzupełnieniem do kawy czy herbaty 🙂

Pogoda u mnie dziś prawdziwie świąteczna, śnieg sypie z przerwami od rana i jest bardzo zimowo 😀

A że jest to pierwszy post w 2015 roku to życzę Wam wszystkiego najlepszego! 🙂

Migdałowe pierniczki świąteczne z ksylitolem

300 g mąki żytniej razowej

200 g zmielonych migdałów

1 jajko

50 g ksylitolu

3/4 szklanki miodu

1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g masła

2 łyżki likieru migdałowego

pół szklanki obranych, posiekanych drobno migdałów

Ponadto:

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem

W niedużym garnuszku umieścić: cukier(ksylitol), miód, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).

Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy 5 cm).
Układać na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce.

źródło przepisu

Migdałowe pierniczki świąteczne z ksylitolem
Wpis dodaję do akcji Wigilia 2014
 
Wigilia 2014

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *