Bez tych ciasteczek, czyli popularnych kruchych ciastek przekładanych powidłami z dziurką w środku w moim domu nie ma świąt (tak jak bez Kevina! :D). Składane orzechowe ciasteczka z powidłami są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo 🙂
W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach też warto się na nie skusić i wypróbować np. na karnawał 🙂 Podany przepis jest już po zmianach, oryginalny pochodzi z magazynu „Burda”.
Składane orzechowe ciasteczka z powidłami na święta
300 g mąki orkiszowej razowej
100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
50 g mielonych orzechów włoskich
1 jajko
szczypta soli
150 g schłodzonego masła
domowe powidła śliwkowe do przełożenia
opcjonalnie: cukier puder do dekoracji
Mąkę, cukier lub ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka(parzyście, aby można było skleić ciasteczko pełne z tym, które ma okienko). Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przekładać ciasteczka powidłami śliwkowymi, smarując ciasteczko pełne i przykrywając je tym, które posiada okienko. Na koniec można oprószyć cukrem pudrem.
Moja rodzinka uwielbia ciastka z powidłami. Czy mąkę orkiszową można zastąpić pszenną razową lub inną?
Myślę, że tak, tylko warto wsypać jej mniej, np. zacząć od 250g i ewentualnie dosypać później(jest bardziej 'chłonna'). Albo użyć zwykłej mąki, nie razowej 🙂
wyglądają uroczo 🙂
dziękuję! 🙂
Świetnie wyglądają, musiały być pyszne 🙂
Dziękuję, były 😉