Z ciasta na pączki, które smażyła mama, zostały białka, więc stwierdziłam, że wypróbuję ciasto z białkami orkiszowo – gryczane.
Do samego momentu rozkrojenia nie byłam do końca pewna, czy wyszło(zmieniłam zupełnie mąkę, więc mogło nie wyjść), ale nie powstał zakalec, a ciasto okazało się lekkie i puszyste, trochę przypomina gąbkę 😉 Zamiast skórki pomarańczowej, której nie miałam, dodałam otartą skórkę z limonki – ciasto zyskało fajny, cytrusowy aromat 🙂
Ciasto z białkami orkiszowo – gryczane bez cukru
6 białek
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki ksylitolu(lub cukru)
1/2 szklanki mleka 2 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej, sparzonej wcześniej wrzątkiem limonki
Białka ubijamy na lśniącą pianę. Stopniowo sypiemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dolewamy olej i zmniejszamy obroty. Dolewamy mleko w temperaturze pokojowej. Miksujemy dalej na niskich obrotach. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem lekko mieszamy .
Na koniec dodajemy skórkę z limonki, mieszamy. Wylewamy ciasto do keksówki. Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Fajny sposób na białka! I nic się nie marnuje, a brzuchol szczęśliwy:)