Faworki pieczone w piekarniku – pełnoziarniste na nie taki Tłusty Czwartek

Widziałam wiele przepisów na faworki pieczone w piekarniku, ale nigdy wcześniej ich nie próbowałam. W końcu się skusiłam i było warto 🙂

Są delikatne i chrupiące nawet na drugi dzień (bałam się trochę, że przejmą wilgoć). Wiadomo, że to trochę profanacja prawdziwej wersji, ale jeśli ktoś nie chce smażyć lub nie może tradycyjnych jeść, jest to dobry i dietetyczny zamiennik. Zapraszam na chrupanie 😉

Faworki pieczone w piekarniku

130 g mąki pełnoziarnistej

130 g mąki pszennej

80 ml jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

płaska łyżka ksylitolu w pudrze

szczypta soli

łyżka oleju kokosowego – można pominąć (ten składnik dodałam od siebie)

Składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, które następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu.
Z przepisu wyjdzie około 40 faworków (nie liczyłam, ale wyszła mi średnia miska ;))

źródło przepisu

Faworki pieczone w piekarniku

 

Podziel się

Jeden komentarz

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *