Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy)

Na blogu znów długa przerwa, tym razem spowodowana czasem przedsesyjnym i sesyjnym. Teraz mam przerwę, za oknem mnóstwo śniegu, do tego cały czas pada, a kotu nie chce się wychylić nosa z domu(ze mną jest podobnie ;)).

Dzisiejszy przepis to efekt moich kolejnych eksperymentów. Tym razem upiekłam puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym na bazie znanego mi dobrze (i pewnie części blogosfery również) przepisu z Moich Wypieków. Nie użyłam do niego mąki pszennej – zastąpiłam ją orkiszową i gryczaną. Krem budyniowy w zdrowszej wersji za to jest bardzo prosty, nie zawiera masła ani cukru, a wychodzi naprawdę pyszny. Co prawda mascarpone nie jest szczególnie dietetycznym serkiem, ale myślę, że jest lepszą alternatywą dla masła. Krem jest świetny, a całość może konkurować z niejedną chemiczną kremówką z cukierni 🙂

A więcej przepisów na torty znajdziecie tutaj 🙂

Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy)

Biszkopt: 

5 jajek

1/2 szklanki ksylitolu

3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej i gryczanej, pół na pół

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1-2 łyżki karobu
/szklanka o pojemności 250 ml/
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami ksylitol, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z karobem. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków.

Krem:

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru + 2 łyżki ksylitolu/stewii

500 ml mleka

1 opakowanie(250g) serka mascarpone

ksylitol/stewia do posłodzenia(wedle uznania, u mnie było to kilka łyżek)

+ posiekane migdały do dekoracji

Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, cukier zastąpić ksylitolem lub stewią. Przykryć pokrywką lub folią i odstawić do wystudzenia. Mascarpone umieścić w misie i ucierać przez chwilę mikserem. Dodawać stopniowo budyń(po łyżce), nie przerywając ucierania. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dosłodzić wedle uznania.

Biszkopt przekroić na 3 blaty i przełożyć kremem(można nasączyć każdy blat wodą z ekstraketm waniliowym lub kawą). Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę kremu i posypać całość posiekanymi migdałami.

 Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowymPuszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym

Udostępnij

2 komentarze

  1. Kuszące! 🙂 Z Bianką też niechętnie wyglądamy na zewnątrz, chociaż śniegu u mnie brak, to mimo wszystko jest zimno. Mruczne uściski dla Was i powodzenia na sesji ;-).

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *