Szybkie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi – bez cukru, wegańskie

Ostatnio trafiłam na banany, które były dość suche i nie smakowały zbyt bananowo 😀

Do owsianki już nie chciałam ich dodawać, a zostały dwa, mocno dojrzałe i stwierdziłam, że najlepiej sprawdzą się w cieście lub ciasteczkach – takich ja te szybkie fit ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi i orzechami w wersji wegańskiej.

Trafiłam na taki prosty przepis (naprawdę błyskawiczny, nie trzeba nawet używać miksera) i okazało się, że wybór był dobry, wszystkim smakowały 🙂

Są wilgotne i miękkie, najlepsze w dniu pieczenia. Idealne też dla osób na diecie – nie zawierają dodatkowego cukru, są słodzone samymi bananami 🙂

A jeśli ciasteczka wam się spodobały, sprawdźcie koniecznie inne przepisy z wykorzystaniem bananów 🙂

Szybkie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi – bez cukru, wegańskie

2 banany (dojrzałe)

1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka nasion słonecznika

łyżeczka masła orzechowego

1 płaska łyżka nasion chia

3-4 posiekane orzechy włoskie lub pekan

Banany rozgnieść widelcem. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy, płatki owsiane i nasiona.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać ok. łyżkę ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć ciasteczka na blaszce. Piec ok. 20 min, na złoty kolor.

inspiracja

Szybkie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi

Przepis dodaję do akcji Wiosenny detoks

Wiosenny detoks

Udostępnij

6 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *