Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową na zakwasie żytnim

Jak zwykle przerwa okazała się dłuższa, niż przypuszczałam. Święta w tym roku chyba będą znów bardziej podobne do tych grudniowych (u mnie właśnie pada śnieg :D). Powoli układam sobie w głowie plany dotyczące wypieków świątecznych, a dziś zapraszam na chleb pytlowy z mąką razową.

Dokładnie ten chleb żytni na zakwasie piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami (piekąc dla siebie korzystam właściwie z dwóch przepisów na chleby razowe i myślę, że wkrótce i one pojawią się na blogu). Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o zrobieniu zaczynu, najlepiej wieczorem (wtedy chleb piecze się na drugi dzień).

Chleb pytlowy z mąką razową na zakwasie żytnim

zaczyn

75 g aktywnego zakwasu żytniego

250 g mąki żytniej 720

200 g wody

Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.

ciasto chlebowe

100 g mąki żytniej razowej

150 g mąki żytniej jasnej

75 g mąki orkiszowej razowej

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżeczka soli

220-250 ml wody

cały zaczyn

Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać łyżką drewnianą w misce, najpierw tylko do połączenia składników(używam do wyrabiania ciasta miksera). Zostawić na 5 minut i ponownie wymieszać, dodając wody.Wodę należy dozować ostrożnie, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie. Ma być miękkie, ale zdecydowanie nie lejące, upostaciowane.
Ciasto przełożyć do formy 29×11 cm, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównać mokrą reką(lub namoczoną w wodzie łyżką).
Ciasto wyrasta około 3 godzin.
Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni(przepis oryginalny podaje inny sposób, ale u mnie się nie sprawdza – chleb szybko się przypala, ale to pewnie zależy też od piekarnika).

inspiracja

chleb pytlowy z mąką razową

Przepis dodaję do akcji Pieczywo pełnoziarniste 2015
Pieczywo pełnoziarniste 2015

Udostępnij

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *