Wegańskie muffiny z karobem bez cukru
wegańskie

Wegańskie muffiny z karobem bez cukru

23 maja 2015

Te wegańskie muffiny z karobem bez cukru już dawno powinny się tutaj pojawić, ale tak wyszło, że na bloga nie mam ostatnio zbyt wiele czasu.

Zbliżający się koniec semestru, “wisząca” nade mną praca licencjacka, którą w końcu powinnam doprowadzić do końca… Egzamin wstępny. Zostało niewiele czasu i wiem, że mam masę roboty, a z drugiej strony dopada mnie myśl, że i tak się to wszystko nie uda, nie będzie żadnych zmian… Cóż, nie ma sensu się rozwodzić, lepiej przejść do konkretów – dzisiaj przepis na proste muffinki 🙂 Pierwszy raz piekłam z przepisu wegańskiego, bez jajek i przyznam, że wyszły naprawdę bardzo dobre, puszyste i z pewnością będę jeszcze eksperymentować z innymi wersjami na podobnej bazie. Polecam 😉

A więcej przepisów z karobem znajdziecie tutaj 🙂

Wegańskie muffiny z karobem bez cukru

1,5 szklanki mąki (u mnie gryczana i trochę orkiszowej)

1/2 szklanki ksylitolu lub cukru nierafinowanego

szczypta soli morskiej

1 kopiata łyżka karobu (lub 2 łyżki kakao)

1 płaska łyżeczka sody

1/4 szklanki oleju lub łagodnej oliwy

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 niepełna szklanka soku pomarańczowego

Suche składniki zmieszać, dolać płynne, pomieszać łyżką do połączenia i od razu przełożyć do foremek muffinkowych. Piec ok. 15-20 minut w 180°C, do suchego patyczka.

źródło przepisu

Wegańskie muffiny z karobem bez cukru

Komentarze

  1. Znam ten stres związany z pracą licencjacką. Zmagałam się z tym w zeszłym roku, ale zazwyczaj jest więcej nerwów niż to warte ;-). Wszystko będzie dobrze! Trzymam kciuki :-).
    Ciekawe takie muffinki, wypróbuję przepis :D.

  2. Muffinki wyszły przepyszne! Śmiem twierdzić, że lepsze od niewegańskich czekoladowych 🙂 spróbuję następnym razem dodać do nich ciut konfitury wiśniowej, żeby je trochę uszlachetnić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *