Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami

Mój mały eksperyment, czyli ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami, bez dodatku cukru 😉

Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady 🙂 Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca? 😀

Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami

1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szklanki ksylitolu fińskiego

1 małe jajko

1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin)

3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich

2 łyżeczki karobu (sproszkowanego)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.

inspiracja

Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami

Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem.

4 komentarze

  1. Bardzo ciekawe są ,zwłaszcza składniki;)

  2. czy oliwa nie jest zbyt intensywna w smaku?

  3. Zajadałybyśmy się nimi popijając ciepłym mlekiem 😀

Leave a Reply