Proste pełnoziarniste cytrynowe ciasteczka na oliwie

Po kolejnej przerwie czas na wakacyjny wypiek, bo w końcu się tych wakacji doczekałam 😉

Co prawda pogoda  nie sprzyja włączaniu piekarnika, ale odważyłam się to zrobić i nawet przeżyłam eksperyment, nie ugotowałam się w kuchni 😀

Proste pełnoziarniste cytrynowe ciasteczka na oliwie z dzisiejszego przepisu są szybkie do wykonania, bez użycia masła, co również usprawnia pracę. Bardzo aromatyczne, u mnie tym razem w orkiszowej wersji z ksylitolem, a więc bez cukru. Tymianek z oryginalnego przepisu musiałam pominąć z braku tej przyprawy (miałam jedynie zioła prowansalskie ;)).

Więcej przepisów na ciasteczka znajdziecie tutaj 🙂

Proste pełnoziarniste cytrynowe ciasteczka na oliwie

1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szklanki ksylitolu fińskiego

1 małe jajko

1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin)

3 łyżki soku z cytryny

skórka starta z cytryny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.

źródło przepisu

Proste pełnoziarniste cytrynowe ciasteczka na oliwieProste pełnoziarniste cytrynowe ciasteczka na oliwieProste pełnoziarniste cytrynowe ciasteczka na oliwie

Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem.

 

Udostępnij

5 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *