Po kolejnej przerwie czas na wakacyjny wypiek, bo w końcu się tych wakacji doczekałam 😉
Co prawda pogoda nie sprzyja włączaniu piekarnika, ale odważyłam się to zrobić i nawet przeżyłam eksperyment, nie ugotowałam się w kuchni 😀
Proste pełnoziarniste cytrynowe ciasteczka na oliwie z dzisiejszego przepisu są szybkie do wykonania, bez użycia masła, co również usprawnia pracę. Bardzo aromatyczne, u mnie tym razem w orkiszowej wersji z ksylitolem, a więc bez cukru. Tymianek z oryginalnego przepisu musiałam pominąć z braku tej przyprawy (miałam jedynie zioła prowansalskie ;)).
Więcej przepisów na ciasteczka znajdziecie tutaj 🙂
Proste pełnoziarniste cytrynowe ciasteczka na oliwie
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki ksylitolu fińskiego
1 małe jajko
1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin)
3 łyżki soku z cytryny
skórka starta z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.
Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem.
Interesujące! I choć wyglądają niepozornie, to na pewno ciekawie smakują :-).
Podobają mi się, musiał pachnieć fantastycznie 🙂
porywam przepis na pyszne ciasteczka 🙂
mam nadzieję, że będą smakowały 🙂
Wygladają pięknie 🙂