Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem

Przyznaję się – chyba wpadłam w wir pieczenia, a dzisiaj zapraszam na kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 😉

Korzystając z kolejnego dnia 'normalnych’ temperatur na zewnątrz znowu uruchomiłam piekarnik, co zresztą dodatkowo przydało się też bochenkowi chleba, któremu brakowało słońca, by wyrosnąć 🙂

Tych ciastek byłam bardzo ciekawa, tak samo jak jednego ze składników – płatków teff*. Wykorzystałam je już w owsiance, ale przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam spróbować. Jak na ciasteczka kokosowe są nietypowe, bo wiórki mieli się dodatkowo w blenderze, tak samo jak słonecznik. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie, warte wypróbowania.

*płatki teff są uzyskiwane z miłki abisyńskiej i nie zawierają glutenu.

Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem

1/3 szklanki płatków teff

1/3 szklanki słonecznika

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki mąki ryżowej (u mnie wyszło trochę więcej, około 1/2 szklanki)

1/3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego mleka

3 łyżki oleju kokosowego

1/3 szklanki ksylitolu fińskiego

pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Płatki teff, słonecznik i wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy przez chwilę. Można też zmielić je w młynku do kawy. Dosypujemy ksylitol, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, dolewamy mleko roślinne, olej kokosowy i wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia, zostawiając między ciasteczkami miejsce, gdyż podczas pieczenia urosną. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze ok 200 stopni.

źródło przepisu

Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem

Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem.

Udostępnij

7 komentarzy

    • Super, że wypróbowałaś 🙂 Też muszę je zrobić ponownie, bo dawno nie piekłam. Następnym razem spróbuj z mniejszą ilością ksylitolu lub zastąp erytrolem 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *