Nigdy nie przypuszczałabym, że ciasto bez użycia jajek będzie tak miękkie i puszyste. Wiem, brzmi trochę jak bajka, ale naprawdę te wegańskie muffinki cytrynowe z sokiem jabłkowym są wyjątkowe (i w dodatku bez cukru! :)).
Ja co prawda na diecie wegańskiej nie jestem, ale dla wegan (i nie tylko!) ta propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką i zdrową przekąskę w ciągu dnia 😉
Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej słodyczy babeczkom i jednego z superfoods – nasionek chia (przyjemnie chrupią podaczas jedzenia :D).
Jeśli szukacie przepisów wegańskich, zajrzyjcie koniecznie tutaj 🙂
Wegańskie muffinki cytrynowe z sokiem jabłkowym – zdrowa słodycz
1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
0,5 szklanki ksylitolu
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 butelka soku jabłkowego Marwit
1 łyżka nasion chia
skórka otarta z jednej cytryny
Mąkę, ksylitol, sól, sodę, nasiona chia i skórkę z cytryny wymieszać w misce. Oliwę, ocet jabłkowy i sok zmieszać razem. Suche składniki połączyć z mokrymi, najlepiej za pomocą miksera. Przełożyć do foremek na muffiny. Piec około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
świetne muffinki!
Ale urocze! Fajnie by tak pokruszyć je do serka wiejskiego mmm 🙂
Dobry pomysł 😀
jakie ciekawe muffinki, z sokiem jeszcze nigdy nie robiłam! 🙂