Wegańskie muffinki cytrynowe z sokiem jabłkowym – zdrowa słodycz

Nigdy nie przypuszczałabym, że ciasto bez użycia jajek będzie tak miękkie i puszyste. Wiem, brzmi trochę jak bajka, ale naprawdę te wegańskie muffinki cytrynowe z sokiem jabłkowym są wyjątkowe (i w dodatku bez cukru! :)).

Ja co prawda na diecie wegańskiej nie jestem, ale dla wegan (i nie tylko!) ta propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką i zdrową przekąskę w ciągu dnia 😉

Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej słodyczy babeczkom i jednego z superfoods – nasionek chia (przyjemnie chrupią podaczas jedzenia :D).

Jeśli szukacie przepisów wegańskich, zajrzyjcie koniecznie tutaj 🙂

Wegańskie muffinki cytrynowe z sokiem jabłkowym – zdrowa słodycz

1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej

0,5 szklanki ksylitolu

szczypta soli

1 łyżeczka sody

1/4 szklanki oliwy

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 butelka soku jabłkowego Marwit

1 łyżka nasion chia

skórka otarta z jednej cytryny

Mąkę, ksylitol, sól, sodę, nasiona chia i skórkę z cytryny wymieszać w misce. Oliwę, ocet jabłkowy i sok zmieszać razem. Suche składniki połączyć z mokrymi, najlepiej za pomocą miksera. Przełożyć do foremek na muffiny. Piec około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Wegańskie muffinki cytrynowe z sokiem jabłkowymWegańskie muffinki cytrynowe z sokiem jabłkowymWegańskie muffinki cytrynowe z sokiem jabłkowymWegańskie muffinki cytrynowe z sokiem jabłkowym

Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Udostępnij

4 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *