Moja „przygoda” z chlebami na zakwasie trwa już ponad 2 lata, to trochę wciąga 😉
Mam już swoje sprawdzone przepisy na chleby razowe i zazwyczaj właśnie z nich korzystam. Piekę właściwie tylko pełnoziarniste pieczywo i zazwyczaj w 100% żytnie. Ten przepis na chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie to jeden z tych ulubionych 🙂
W dodatku sam proces tworzenia bochenka nie jest długi, bo wystarczy wszystkie składniki zmieszać razem (nie trzeba przygotowywać zaczynu). Później niestety trzeba trochę poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto 🙂
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie
1 bochenek
350 g aktywnego, żytniego zakwasu
300 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000
150 g mąki żytniej żurkowej, typ 1400
0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki ziaren słonecznika zmieszanych z siemieniem lnianym
0,5 łyżki miodu
200 g ciepłej wody (lub trochę więcej)
Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut. Ciasto będzie dość luźne (nie takie jak do zagniatania) i lepkie, i tak powinno być.
Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Po tym czasie niewiele urośnie, ale w strukturze ciasta będzie widać dużo pęcherzyków powietrza.
Po tym czasie ciasto należy krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Można papier lekko natłuścić i wysypać mąką lub płatkami żytnimi, lub nasionami słonecznika.
Wierzch chlebów posmarować oliwą i zakryć luźno naoliwioną folią.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Trzeba jednak zaglądać co jakiś czas, żeby ciasto nie wykipiało z foremek.
Przed pieczeniem posypać mąką, płatkami żytnimi, czarnuszką lub słonecznikiem. Foremki z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu.
![Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie](https://fitkot.pl/wp-content/uploads/2015/10/Chleb-zytni-razowy-z-ziarnami-na-zakwasie-1-600x900-optimized.jpg)
Pięknie Ci wyszedł! Nasz zakwas już trzy razy umarł, więc zniechęciłyśmy się do takiego wypieku :/
Dziękuję! 🙂 Moje pierwsze próby wyglądały tak samo, nie potrafiłam go utrzymać przy życiu… Ale wystarczy sobie wyrobić nawyk codziennego dokarmiania go i jest ok 😉
A w jakiej keksówce trzeba upiec z tych składników, żeby wyszedł jeden chleb ?
Ja akurat piekłam w takiej o długości 30 cm, ale można upiec w mniejszej, wyjdzie nieco wyższy 🙂
Dziękuję :). Też zrobię w takiej o długości 30 cm.
Trzymam kciuki i mam nadzieję, że wyjdzie! 🙂
Wygląda cudownie 🙂 nie ma to jak domowy chleb na zakwasie 🙂
oj, muszę zrobić, kupiłam 2 kilo mąki żytniej i nie wiem co mam z nią zrobić 🙂
Ładny wyszedł Ci ten chlebek 🙂
Dziękuję 🙂