W tym roku trochę poeksperymentowałam z przetworami – zamiast klasyczne czekcśliwki powstała karobśliwka 😉
Wiele razy słyszałam o czekośliwce, ale z racji tego, że unikam kakao i czekolady, nigdy nie próbowałam jej zrobić. Niedawno zobaczyłam przepis na konfiturę dla alergików z karobem i uznałam, że to strzał w dziesiątkę i tak powstała karobśliwka, czyli powidła śliwkowe bez cukru z karobem – alternatywa dla czekoladowej czekośliwki.
Najpierw wypróbowałam smak na niewielkiej ilości śliwek (wyszła mi nieduża szklanka końcowego produktu, ale za to wszyscy się nim zajadali :D). Później zrobiłam już całą porcję i mogę polecić śliwkę z karobem do naleśników, placków i przekładania ciasteczek (i jedzenia solo :D). Warto konfiturę dobrze odparować, ja żałuję, że nie gotowałam jej nieco dłużej. Teraz już chyba ostatni dzwonek na śliwkowe przetwory – ja mam jeszcze w planach wypróbowanie jednego przepisu 🙂
Karobśliwka – powidła śliwkowe bez cukru z karobem, czyli prawie czekośliwka
Składniki na karobśliwkę
około 6 słoiczków
3 kg śliwek
4 łyżki ksylitolu (lub więcej, moja wersja nie jest zbyt słodka)
4 łyżki sproszkowanego karobu
Śliwki pozbawić pestek i umieścić w garnku, zasypać ksylitolem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu aż do rozsmażenia wszystkich owoców i odparowania nadmiaru soku. Dodać karob i smażyć do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Przełożyć do wygotowanych słoiczków, dobrze zakręcić wieczka. Pasteryzować przez około 20 minut.
Czekośliwkę lubimy ale taką wyjadaną ze słoiczka. Jako dodatek do chleba czy naleśników już niekoniecznie ale taka wersja z karobem naprawdę nas intryguje, szczególnie, że karob nie we wszystkim nam smakuje 🙂
Odkąd poznałam karob to próbuję go w różnych wersjach 😀
Już wyobrażam sobie je w ciepłej owsiance <3 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Oj tak, z owsianką pasuje jak najbardziej – próbowałam 🙂
Ostatnio coraz więcej przepisów z karobem widzę na blogach 🙂 idę szukać to cudo w sklepach, bo też chce wiedzieć jak smakuje! 😛
Polecam, ja jestem zachwycona i sypałabym niemal do wszystkiego 😀
Uwielbiam to połączenie! <3
Ja też 😉
O moje ulubione słoiczki, są piękne 😀 A karobśliwka brzmi i wygląda ciekawie, z chęcią bym spróbowała ;>
Świetne, pyszne!
[…] karobśliwce czas na bardziej orzeźwiającą i aromatyczną wersję domowych przetworów ze śliwek – […]