Często piekę ciasteczka budyniowe, które wymagają użycia samych żółtek i później powstaje u mnie problem wykorzystania białek. Czasami robię „jajecznicę” (która raczej powinna się nazywać „białkownicą” ;)), ale lubię też korzystać z przepisów na wypieki z wykorzystaniem samych białek, a dzisiaj przedstawiam dietetyczne orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem.
Niedawno wyszukałam przepis na czekoladowe ciasto na białkach i zmodyfikowałam je trochę. W rezultacie wyszło naprawdę lekkie, pyszne i delikatne ciasto, w dodatku słodzone ksylitolem. Ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus 🙂
Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem
4 białka
niecałe 0,5 szklanki ksylitolu
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych (niezbyt drobnych)
0,5 szklanki oliwy z oliwek (nie extra virgin)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka karobu w proszku
Białka ubić na sztywną pianę, dodać ksylitol i nadal ubijać do osiągnięcia sztywnej masy.
Mąkę zmieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do mąki, a następnie suche składniki dosypywać partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Mmmm, teraz takie zajadać z serkiem wiejskim! Pycha 🙂
Podbijamy! Serek wiejski z taką kromeczką ciacha sprawdziłby się extra 😀
To chyba założymy klub miłośniczek serka wiejskiego! 😀