Powidła śliwkowe bez cukru z pomarańczą
bezglutenowe | przetwory | wegańskie | wegetariańskie

Domowe powidła śliwkowe bez cukru z pomarańczą

18 października 2015

Po karobśliwce czas na bardziej orzeźwiającą i aromatyczną wersję domowych przetworów ze śliwek – powidła śliwkowe bez cukru z pomarańczą 🙂

Zobaczyłam ten przepis kilka dni temu i wiedziałam, że muszę spróbować posłodzić powidła ksylitolem i dodać pomarańcze. Śliwki są jeszcze w sprzedaży, więc śmiało można jeszcze zamykać takie pyszności w słoiczkach 🙂 Te zdrowe powidła mnie pozytywnie zaskoczyły – myślałam, że pomarańcza po długim czasie przegotowywania straci smak i aromat, ale byłam w błędzie! Konfitura jest lekko kwaśna, przełamana słodyczą i wyróżnia się smakiem pomarańczy.

Jak na razie wypróbowałam z domowym chlebem i serkiem wiejskim, ale na pewno użyję tych powideł do świątecznych ciasteczek. Dodatkowym atutem jest piękny kolor, jaśniejszy niż tradycyjnych powideł śliwkowych. Mam tylko nadzieję, że ten kolor przetrwa dłużej 🙂

Domowe powidła śliwkowe bez cukru z pomarańczą

2 kg śliwek (u mnie duża odmiana, prawdopodobnie President)

skórka otarta i sok z 2 dużych pomarańczy

1 szklanka wody

110 g ksylitolu + 2 łyżki (można dosłodzić, jeśli wolicie słodsze konfitury, ja dodałam właśnie 110 g ksylitolu, a później, po odparowaniu i spróbowaniu dodałam jeszcze 2 łyżki)

Śliwki odpestkować. Umieścić w szerokim garnku. Dodać wodę oraz otartą skórkę i sok z jednej pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, następnie gotować około 15 minut lub do miękkości śliwek. Odkryć, przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek i z powrotem przelać do garnka (ja nie przecierałam, nie przeszkadzają mi skórki).

Do puree śliwkowego dodać cukier. Gotować, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, do zredukowania wody w puree śliwkowym przynajmniej o połowę. Gotowanie najlepiej rozłożyć na dwa dni (tak też zrobiłam, gotowałam wieczorem i kolejnego dnia).

Jak sprawdzić, czy powidła są gotowe? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorących powideł. Jeśli po około 1 minucie na ich powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – wystarczy już gotowania.

Słoiki wyparzyć, przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić i zapasteryzować.

źródło przepisu

Powidła śliwkowe bez cukru z pomarańcząPowidła śliwkowe bez cukru z pomarańcząPowidła śliwkowe bez cukru z pomarańczą

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *