Lubię szukać nowych pomysłów na ciastka owsiane. Ten przepis na bezglutenowe łamane ciasteczka z orzechami bez cukru zachęcił mnie użyciem daktyli, cynamonu i orzechów, bo orzechowe ciasteczka są jednymi z najlepszych 🙂
Nie spodziewałam się, że wyjdzie naprawdę słodko, a to wszystko bez użycia cukru. Ja wprowadziłam kilka drobnych zmian i upiekłam na większej formie, przez co wyszły dość cienkie i nie mogłam sobie poradzić z pokrojeniem tej owsianej „deski”, więc połamałam na kawałki 😀
Myślę, że możliwe jest zastąpienie masła olejem kokosowym w całości, wtedy przepis będzie odpowiedni dla wegan.
Bezglutenowe łamane ciasteczka z orzechami bez cukru
50g daktyli bez pestek
1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie)
40 g oleju kokosowego + 20 g masła
100 ml gorącej wody
1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/3 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki syropu klonowego
Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Masło i olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Do tłuszczu dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 12x22cm na grubość ok. 1,5-1,7 cm (u mnie forma była większa) i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut (jeśli forma jest większa to krócej, około 20-25 minut). Po wystudzeniu pokroić lub połamać.
Przepis dodaję do akcji Prezenty na Mikołajki
Cudowne 😉 Świetnie wyglądają wizualnie, a jak patrzę na skład, to jestem pewna, że smakowały wspaniale 😉
zaskakująco słodkie i aromatyczne 😉
Podobają mi się! Ciasta owsiane to zdecydowanie moje ulubione 🙂
Wszystko co z orzechami jest pyszne. 😀
No, prawie wszystko…
Jesteśmy wielbicielkami chrupania także to jest coś dla nas 😀
o tak, zdążyłam zauważyć 😀
Aż tak to widać? 😀 😀 😀
wspaniałe zdrowe ciasteczka! zabieram przepis i na pewno wypróbuję go 🙂
cieszę się bardzo i czekam na relację z pieczenia! 😉
Cudowne ciasteczka, z pewnością są pyszne 🙂 przepis rewelacyjny 🙂
dziękuję 🙂
Cudowne ciasteczka, z pewnością są pyszne 🙂 przepis rewelacyjny 🙂
Piękny skład, wygląd.. muszę ich spróbować! 🙂
koniecznie! 🙂
Ale fajne ciasteczka:)
Słyszalam wlasnie o uzyciu daktyli do ciasteczek. Jestem bardzo ciekawa ich smaku. A jestem przekonana ze byly pyszne bo daktyle uwielbiam
Słyszalam wlasnie o uzyciu daktyli do ciasteczek. Jestem bardzo ciekawa ich smaku. A jestem przekonana ze byly pyszne bo daktyle uwielbiam
Fajowe są te ciacha 😀
O! i takie zrobię na święta 🙂
Na pewno spróbuję je zrobić 🙂
I to są oryginalne ciasteczka. 😀
WOW !! super przepis ja też uwielbiam takie różne zdrowe odmiany ciasteczek, ten przepis koniecznie muszę zapisać 🙂
Zdrowo i słodko 🙂
O! fajne, wypróbuję 🙂