Bezglutenowe łamane ciasteczka z orzechami bez cukru

Lubię szukać nowych pomysłów na ciastka owsiane. Ten przepis na bezglutenowe łamane ciasteczka z orzechami bez cukru zachęcił mnie użyciem daktyli, cynamonu i orzechów, bo orzechowe ciasteczka są jednymi z najlepszych 🙂

Nie spodziewałam się, że wyjdzie naprawdę słodko, a to wszystko bez użycia cukru. Ja wprowadziłam kilka drobnych zmian i upiekłam na większej formie, przez co wyszły dość cienkie i nie mogłam sobie poradzić z pokrojeniem tej owsianej „deski”, więc połamałam na kawałki 😀

Myślę, że możliwe jest zastąpienie masła olejem kokosowym w całości, wtedy przepis będzie odpowiedni dla wegan.

Bezglutenowe łamane ciasteczka z orzechami bez cukru

50g daktyli bez pestek

1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie)

40 g oleju kokosowego + 20 g masła

100 ml gorącej wody

1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych

1/2 szklanki płatków jaglanych

1/2 szklanki mąki gryczanej

1/3 łyżeczki soli morskiej

łyżeczka cynamonu

1-2 łyżki syropu klonowego

Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Masło i olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Do tłuszczu dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 12x22cm na grubość ok. 1,5-1,7 cm (u mnie forma była większa) i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut (jeśli forma jest większa to krócej, około 20-25 minut). Po wystudzeniu pokroić lub połamać.

źródło przepisu

Przepis dodaję do akcji Prezenty na Mikołajki

Prezenty na Mikołajki II

Udostępnij

24 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *