Biszkopt z mąką jaglaną bez cukru- ciasto biszkoptowe orkiszowo – jaglane na ksylitolu

Wiem, że wszyscy pewnie pieką (albo już konsumują :D) rogale marcińskie, ale ja postanowiłam zaproponować coś lekkiego i puszystego, czyli biszkopt z mąką jaglaną bez cukru 😉

Rok temu też podjęłam wyzwanie i powstała nieco zmodyfikowana wersja słynnych rogali, ale naprawdę równie pyszna jak oryginał. Potrzeba nieco więcej czasu i weny na taki wypiek (głównie ciasto wymaga uwagi), ale wszystko jest dla ludzi 😉

W dzisiejszym wpisie za to przedstawiam coś mniej słodkiego i lżejszego. Niby zwykły biszkopt, ale pieczony z dwóch mąk – orkiszowej i jaglanej i to ta druga nadaje mu inny smak. Jest nieco suchy, więc najlepiej zjeść go w towarzystwie twarożku lub domowych powideł 🙂

Biszkopt z mąką jaglaną bez cukru- ciasto biszkoptowe orkiszowo – jaglane na ksylitolu

3 jajka

1/2 szklanki ksylitolu

1/2 szklanki mąki jaglanej (można zmielić kasze jaglaną w młynku do kawy)

1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać ksylitol, a po kolejnej chwili ubijania żółtka. Zmiksować wszystko i wyłączyć mikser. Do jajek dodać ekstrakt waniliowy i mąki – wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Piec w 180 stopniach ok 20-30 min (do tzw suchego patyczka).

źródło przepisu

Biszkopt z mąką jaglaną bez cukruBiszkopt z mąką jaglaną bez cukruBiszkopt z mąką jaglaną bez cukru
 

Udostępnij

16 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *