ciasta

Łaciate gofry czekoladowe z ricottą

17 stycznia 2016
Gofry. Klasyka, chociaż w moim przypadku trudno było znaleźć odpowiedni przepis, który pozwoliłby na otrzymanie odpowiedniego efektu końcowego. W dużej mierze ma na to wpływ gofrownica i jej moc, więc dla tych słabszych urządzeń trudniej wybrać takie ciasto, na którym można upiec chrupiące gofry. Kiedyś natknęłam się na gofry z serkiem ricotta i postanowiłam wypróbować, bo sam serek bardzo lubię 😉 Przepis okazał się idealny dla gofrownicy, nic nie przywiera, a same gofry są chrupiące z delikatnym środkiem. Po wielu przepisach, które kończyły się u mnie “gruntownym remontem” gofrownicy i mnóstwem nerwów, jest to zdecydowanie faworyt 😀 Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się kupić porządną, mocną gofrownicę (teraz już wiem, jaką :D), ale póki co polecam ten przepis. Nie przestraszcie się tylko konsystencji ciasta – takie właśnie ma być 🙂
Łaciate gofry czekoladowe z ricottą 

2 szklanki mąki orkiszowej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g serka ricotta
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
2-3 łyżki kakao (lub karobu)
50 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów włoskich

Mąkę orkiszową umieścić w misce i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do oddzielnej miski przełożyć ricottę i dodać jajka. Zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 2 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do oddzielnego naczynia. Do drugiej porcji dosypać kakao i dokładnie zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę. Nakładać porcję ciemnego ciasta i na nim mniejsze kawałki jasnej masy. Piec około 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Posiekać gorzką czekoladę i orzechy, wymieszać ze sobą. Upieczone gofry posypać kruszonką czekoladowo-orzechową lub podać z ulubionymi dodatkami. 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *