Nie potrafię sobie wyobrazić świąt bez piernika i tego cudownego aromatu, który rozchodzi się po całym domu, kiedy piecze się to właśnie ciasto lub odmianę ciasteczkową – pierniczki 🙂 A dzisiaj pyszny, aromatyczny piernik orkiszowo – gryczany na cydrze cynamonowym, czyli moja propozycja na świąteczny piernik w zdrowej wersji 🙂
Piekłam już kiedyś piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przeszukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze, a w dodatku z mąką orkiszową i gryczaną, a więc zdrowiej i lżej. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle – jest pyszne! Delikatne, korzenne, lekkie jak biszkopt, a jednocześnie nie jest suche, a nieco wilgotne. Najważniejsze jednak jest to, że cudownie pachnie, a korzenne przyprawy i miód w połączeniu z cynamonowym cydrem nadają mu niepowtarzalnego smaku. Musicie koniecznie spróbować 🙂
Aromatyczny piernik orkiszowo – gryczany na cydrze cynamonowym
160 ml cynamonowego cydru
160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mąki gryczanej
2 łyżki karobu
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
50g cukru trzcinowego
50 g ksylitolu
150 ml miodu lipowego
180 ml oleju rzepakowego
W misce wymieszać mąkę, karob, sodę, przyprawę korzenną, pieprz i cynamon. Przesiać i odłożyć. W misie miksera ubić jajka z cukrem i karobem (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), pod koniec ubijania dodać miód i olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z cydrem, mieszając delikatnie do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175°C przez 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta
Piernik wypas! Nie dość, że zdrowsza wersja to i jaka! Ten cydr cynamonowy mnie intryguje 🙂
Wygląda cudnie. Bardzo ciekawy przepis 🙂
Wspaniały piernik:)
Wow! Mój piernik też był orkiszowo-gryczany, ale na cydrze jeszcze nigdy nie jadłam, nawet ze zwykłej mąki 🙂