Zdrowe i lekkie pierniczki świąteczne
bezglutenowe | ciasteczka | wegetariańskie

Zdrowe i lekkie pierniczki świąteczne – jaglane, bezglutenowe i z batatami

7 stycznia 2016

Sporo czasu spędziłam wykrawając zdrowe i lekkie pierniczki świąteczne, bo chciałam wypróbować różne opcje. Każdy z tych przepisów jest nieco inny, ale myślę, że warto spróbować 🙂

Mimo, że niestandardowe, to są pyszne. Jaglane i bezglutenowe to lekkie i kruche ciasteczka, a te z batatów przypominają bardziej tradycyjne pierniki i potrzebują nieco więcej czasu, aby zmięknąć. Myślę, że o korzennym aromacie tych zdrowych pierniczków nie muszę już wspominać, bo zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, a później uwalniany jest przy każdym otwarciu puszki z pierniczkami 😉

Zdrowe i lekkie pierniczki świąteczne – jaglane, bezglutenowe i z batatami

Pierniczki jaglane

50 g miodu naturalnego

40 g masła

1 łyżka cukru lub cukru palmowego

150 g mąki jaglanej

130 g mąki gryczanej

2 łyżki przyprawy do piernika

1 łyżeczka karobu

1 jajko

1/2 łyżeczki sody

Masło roztopić w niewielkim garnuszku i przestudzić. Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać. Dodać przestudzone masło, miód i wbić jajko. Całość zagnieść, aby powstała gładka masa.

Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać kształty przy pomocy foremek. Piec w 180 stopniach około 12-14 minut.

Zdrowe i lekkie pierniczki świąteczne

Pierniczki bezglutenowe

170g mąki gryczanej

100g mąki kukurydzianej

40g mąki ryżowej

50g masła

50g oleju kokosowego

6 łyżek płynnego miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżeczki przyprawy do piernika

4 łyżeczki łuskanego słonecznika

2 łyżeczki mielonych nasion chia

W rondelku roztopić masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić.

Zdrowe i lekkie pierniczki świąteczne

Pierniczki z batatów

460 g surowych batatów

1 łyżka miodu

50 g masła

50 g oleju kokosowego

550 g mąki gryczanej

3 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki karobu

150 g ksylitolu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować (ja gotowałam w parowarze około 30 minut). Masło i olej kokosowy roztopić i przestudzić. Mąkę gryczaną, przyprawy, karob, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać puree z ugotowanych batatów, miód, olej i masło. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć, podzielić na części i rozwałkować na grubość około 4 mm. Wycinać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 170 stopniach.

Zdrowe i lekkie pierniczki świąteczneZdrowe i lekkie pierniczki świąteczneZdrowe i lekkie pierniczki świąteczne

Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta

Dobrze wypieczone święta

Komentarze

  1. Z tymi batatami to mnie zaskoczyłaś! Uwielbiam bataty, ale nie wpadłabym, żeby je do pierników dodawać! Chyba aż uczynię takie ciastka w ferie, co tam, że po świętach,pierniki zawsze dobre 😀 A Twoje supersmacznie się prezentują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *