ciasta

Delikatny sernik z mlekiem na karobowym spodzie

21 lutego 2016
Sernik zazwyczaj przyjmowany jest u mnie w domu z entuzjazmem i dość szybko znika 😀
Piekę lekkie wersje, staram się unikać masła i zbędnych dodatków lub redukować ich zawartość. Od jakiegoś czasu zamieniam też cukier na coś innego, mimo że nie zawsze wychodzi tak, jak powinno (czasami ciasto jest mało słodkie). Tym razem wykorzystałam do posłodzenia ksylitol, który świetnie się sprawdził. Do spodu użyłam karobu i oleju kokosowego, dzięki czemu sernik zyskał zupełnie nowy smak 🙂

Delikatny sernik z mlekiem na karobowym spodzie

spód:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
40 g oleju kokosowego (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki sproszkowanego karobu

1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej, ok. 1 szklanka)
2 szklanki mleka
łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy (opcjonalnie)

Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić.
Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne obroty, konsystencja jest dość płynna). 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy i wymieszać szpatułką. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.

Przepis dodaję do akcji Desery słodzone ksylitolem

Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. 🙂

  2. Wow sernik wygląda cudownie *.* Jeszcze te kolory fioletowy, kremowy, jak w bajce *.*
    Ja generalnie staram się jak najzdrowiej jeść, ale jeszcze nie przekonałam się do fit wypieków, boję się, że rodzina będzie narzekać, a piekę prawie tylko na święta, więc wolę nie ryzykować :p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *