Teraz mogę już odetchnąć po egzaminach i wrócić do świata żywych, nadrobić zaległości, więc przybywam z przepisem na fit batony w polewie czekoladowej 🙂
Dla tych, którzy jeszcze męczą się z sesją (albo potrzebują zastrzyku energii, np. po treningu) mam przepis na zdrowe fit batony w polewie czekoladowej z mnóstwem zdrowych składników. Można też zrobić je w wersji bez czekolady (u mnie tak było, że zrobiłam pół na pół ;)).
Batony są dość proste do zrobienia i co najważniejsze, nie trzeba ich piec, więc każdy student da radę, nawet ten, który nie posiada piekarnika 😀 Cukru w nich nie znajdziecie, ale za to słodzone są daktylami i syropem klonowym. Bardzo sycące i bardzo zdrowe, do tego wegańskie 🙂
Energetyczne fit batony w polewie czekoladowej bez cukru
- 8 daktyli bez pestek
- 40 g orzechów włoskich
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Jak zrobić fit batony w polewie czekoladowej
Daktyle umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut i po tym czasie odcedzić. Orzechy i pestki dyni umieścić w osobnym naczyniu i zalać przegotowaną wodą, odstawić na około 15 minut. Daktyle zblendować razem z wiórkami kokosowymi oraz odcedzonymi orzechami i pestkami dyni na gładką masę. Dodać syrop klonowy, olej kokosowy, otręby, płatki owsiane i nasiona chia, dokładnie wymieszać całość. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić i pokroić w paski. Odstawić do lodówki na około 20 minut. Czekoladę umieścić w misce i roztopić w kąpieli wodnej. Przygotowane batoniki wyłożyć na talerz. Każdy batonik polać obficie czekoladą. Posypać fit batoniki posiekanymi orzechami włoskimi.
Takimi batonami to byś nas skusiła, bo jesteśmy ich wielbicielkami 😀
Gratulujemy udanej sesji 😀 My też mamy oficjalnie ją skończoną 🙂
Z chęcią zabrałabym 2 sztuki ze sobą jutro na kurs 🙂
Ile sztuk wychodzi?
6-7, zależy od grubości 🙂
Batoniki idealne dla mnie.
Widzę, że postawiłaś w tym przepisie na bardzo zdrowe produkty takie jak syrop klonowy czy olej kokosowy. Z pewnością wpłynie to na wartość odżywczą tych batoników.
Daktyle są bardzo słodkie i mogą zastępować słodycze. Ale mają dwie wady: powodują migreny oraz mogą być siarkowane. Co do pierwszego na to nie ma rady, jednak jak chodzi o siarkowanie to można przełykać daktyle w lekkim roztworze octu i wtedy oczyścimy je z nadmiaru siarki (siarka może podrażnić żołądek).
Bardzo dziękuję za cenne uwagi 🙂 Staram się wybierać suszone owoce, które nie są siarkowane. Rozumiem, że samo zalanie wrzątkiem nie wystarczy? Jeśli chodzi o wywoływanie migreny to nie słyszałam wcześniej o tej wadzie.
Na pewno były pyszne, z tych składników nie było innego wyjście 🙂
Szkoda, że nie pokazałaś ich w środku 🙂
No nie, zaraz mnie ślinotok dopadnie! Daaaj jednego 🙂
Przydałby mi się dziś taki baton dodający energii:)
Cudowne 🙂 zjadłabym z chęcią teraz jednego 🙂
Uwielbiam takie zdrowe zamienniki sklepowych produktow 🙂
Uwielbiam takie batony. 100% naturalne i nieziemsko pyszne! 🙂
Wyślij mi chociaż jednego. 😀
Wyglądają świetnie.
OMG! Wyglądają prześlicznie. Obawiam się tylko, że na jednym bym nie poprzestała.
Wyglądają kusząco 😀
ale bym zjadła takiego batona!!!