ciasteczka | wegańskie

Energetyczne batony w polewie czekoladowej bez cukru

12 lutego 2016
Teraz mogę już odetchnąć po egzaminach i wrócić do świata żywych, nadrobić zaległości 🙂
Dla tych, którzy jeszcze męczą się z sesją (albo potrzebują zastrzyku energii, np. po treningu) mam przepis na zdrowe batony z mnóstwem zdowych składników. Można też zrobić je w wersji bez czekolady (u mnie tak było, że zrobiłam pół na pół ;)). Dość proste do zrobienia i co najważniejsze, nie trzeba ich piec, więc każdy student da radę, nawet ten, który nie posiada piekarnika 😀 Cukru w nich nie znajdziecie, ale za to słodzone są daktylami i syropem klonowym. Bardzo sycące i bardzo zdrowe, do tego wegańskie 🙂
Energetyczne batony w polewie czekoladowej bez cukru
8 daktyli bez pestek
40 g orzechów włoskich
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
50 g wiórków kokosowych
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Daktyle umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut i po tym czasie odcedzić. Orzechy i pestki dyni umieścić w osobnym naczyniu i zalać przegotowaną wodą, odstawić na około 15 minut. Daktyle zblendować razem z wiórkami kokosowymi oraz odcedzonymi orzechami i pestkami dyni na gładką masę. Dodać syrop klonowy, olej kokosowy, otręby, płatki owsiane i nasiona chia, dokładnie wymieszać całość. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić i pokroić w paski. Odstawić do lodówki na około 20 minut. Czekoladę umieścić w misce i roztopić w kąpieli wodnej. Przygotowane batoniki wyłożyć na talerz. Każdy batonik polać obficie czekoladą. Posypać batoniki posiekanymi orzechami włoskimi.

Komentarze

  1. Widzę, że postawiłaś w tym przepisie na bardzo zdrowe produkty takie jak syrop klonowy czy olej kokosowy. Z pewnością wpłynie to na wartość odżywczą tych batoników.
    Daktyle są bardzo słodkie i mogą zastępować słodycze. Ale mają dwie wady: powodują migreny oraz mogą być siarkowane. Co do pierwszego na to nie ma rady, jednak jak chodzi o siarkowanie to można przełykać daktyle w lekkim roztworze octu i wtedy oczyścimy je z nadmiaru siarki (siarka może podrażnić żołądek).

    1. Bardzo dziękuję za cenne uwagi 🙂 Staram się wybierać suszone owoce, które nie są siarkowane. Rozumiem, że samo zalanie wrzątkiem nie wystarczy? Jeśli chodzi o wywoływanie migreny to nie słyszałam wcześniej o tej wadzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *