obiady | wytrawnie

Rybne klopsiki z duszonym jarmużem, kaszą orkiszową i warzywami

15 lutego 2016
Już dawno nie pokazywałam dań obiadowych, więc tym razem będzie wytrawnie. Zazwyczaj, kiedy już naprawdę nie mam pomysłu na obiad, a potrzebuję zrobić coś w miarę szybko to decyduję się na kombinację takich klopsików z różnymi dodatkami. Tym razem lekko duszony jarmuż z kaszą orkiszową i do tego warzywa (na zdjęciu trochę skromnie, ale zazwyczaj jem ich więcej :D). Jeśli cenicie sobie zdrową kuchnię i lubicie naturalne smaki to polecam przyrządzanie potraw w parowarze – ja po kilku latach użytkowania jeszcze się nie znudziłam 😉

Rybne klopsiki z duszonym jarmużem, kaszą orkiszową i warzywami

Klopsiki:
1 puszka
tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki
płatków jaglanych
1 średniej
wielkości marchewka
1 łyżka
otrąb owsianych
1 małe jajko
pieprz,
zioła prowansalskie, szczypta soli
Duszony
jarmuż:
kilka dużych
liści jarmużu
1 łyżka
oliwy z oliwek
2 średnie
cebule
4 ząbki
czosnku
sól, pieprz,
słodka papryka
Dodatkowo:
100 g kaszy
orkiszowej
brokuły,
mini marchewki
Tuńczyka
odsączyć z wody, rozdrobnić i umieścić w misce. Dodać startą na drobnych
oczkach marchewkę, płatki jaglane, otręby, jajko. Doprawić solą, pieprzem i
ziołami.
Formować
niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Ugotować na parze, około
15-20 minut razem z brokułami i mini marchewką. Kaszę orkiszową ugotować w osolonej
wodzie (około 15 minut). Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli,
dodać jarmuż i przeciśnięty czosnek. Dusić pod przykryciem kilka minut.
Doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z klopsikami i kaszą orkiszową. 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *